Rezultati iskanja

Domov / Novice

Obisk iz Srbije za skupni duh okoljevarstva

Notranjski regijski park so obiskali predstavniki srbskih organizacij, ki se ukvarjajo z varstvom in ohranjanjem narave, od društev in študentov naravoslovnih smeri do raziskovalcev in članov političnih strank.

Pri točki medved na Tematski poti Drvošec.

V okviru projekta Ekosistem, v okviru katerega se pripravljajo na vstop v Evropsko unijo in razglasitev območij Nature 2000v Srbiji, so se naši obiskovalci ves teden mudili v Sloveniji in si nabirali znanje o tem, kako smo Slovenci pristopili k osnovanju teh pomembnih naravovarstvenih območij. Ob tem jih je zanimalo tudi sedanje upravljanje Natura 2000 območja, zato jih je Leon Kebe iz zavoda Red tree heritage, ki se prvenstveno ukvarja z ohranjanjem narave in trajnostnim razvojem, usmeril v Notranjski park, saj naše zavarovano območje v slovenskem merilu izstopa.

Notranjski park v slovenskem merilu izstopa pa dobrem upravljanju z območju Natura 2000.

Na sprehodu po Poti Drvošec je naš biolog Jošt Stergaršek obiskovalcem orisal delovanje in pomen presihajočega Cerkniškega jezera zatukajšnji živi svet in predstavil tekoče naravovarstvene projekte, ki jih v veliki meri financira EU in jih je moč izvajati le na Natura 2000 območjih ter izzive in vizijo našega zavarovanega območja.

Naši obiskovalci so si ogledali tudi novi Center za obiskovalce, kjer trenutno deluje le TIC, kmalu pa bo v njem izjemen multimedijski prikaz Cerkniškega jezera.

Fotografije: Jošt Stergaršek