Rezultati iskanja

Domov / Novice

Obisk obnovljenih travnikov v Belih Karpatih na Češkem

Ekipa sodelavcev Notranjskega parka se je med 25. in 27. majem pridružila projektni ekipi pri študijskem obisku Češke. Skupaj s še drugimi partnerji projekta LIFE Semena je šla na ogled obnovljenih travnikov v Belih Karpatih na JV države. Njihova gostiteljica je bila gospa Ivana Jongepierová, ki je zaposlena na češki Agenciji za varstvo narave in krajine, hkrati pa kot prostovoljka deluje tudi v nevladni organizaciji, ki upravlja s travniki v Naravnem rezervatu Čertoryje.

Z obnovo travnikov so v Belih Karpatih pričeli okoli 30 let nazaj, pri čemer so zaradi takratne komunistične izolacije od preostalega sveta morali razvijati svoje pristope in tehnike. Z uporabo regionalnih semenskih mešanic in zelenega mulča, mestoma pa tudi spontane sukcesije, so dosedaj obnovili 600 ha travnikov, ki so nastali na nekdanjih njivah. Kmetje so bili zaradi močne erozije, slabih hektarskih donosov in finančne spodbude s strani Ministrstva za okolje pripravljeni njive spremeniti v travnike. Ti so sedaj negnojeni, košeni enkrat letno, njihovo seno pa uporabljajo kot krmo živalim.

Travniki so glede na čas, ki je minil od pričetka obnove, talne razmere in način obnove (semenske mešanice ali zeleni mulč) v različnih fazah razvoja in z različno pestrostjo rastlin. Nekaterih laično oko sploh ne loči več od naravnih travnikov! Zelo pomembna komponenta obnove je reden monitoring obnovljenih travnikov, s katerim raziskovalci spremljajo tako vrstno sestavo kot tudi nekatere abiotske dejavnike.

Gospa Jongepierová je udeležencem ekskurzije je zaupala mnoge podrobnosti iz obnove travnikov, ki nam bodo olajšale delo na naših projektnih območjih: kakšna je najmanjša količina semen, ki so jo uporabili za obnovo in bili zadovoljni z izidom; semena katerih rastlin najuspešneje požanje krtačni stroj; kakšno naj bo razmerje semen trav in zelišč v semenskih mešanicah. Predvsem pa nam je položila na srce, da travniki za obnovo potrebujejo čas in da naj ne bomo presenečeni, če ob koncu našega projekta še ne bodo v takšnem stanju, kot si ga želimo.