Rezultati iskanja

Domov / Novice

Obiskala nas je izjemno redka gostja

Da je Cerkniško jezero raj za ptice, je že splošno znano dejstvo. Tu so opazili že več kot 290 različnih vrst ptic. Lansko leto sta se na njem ustavila celo dva flaminga. Da pa bodo tu kdaj opazili za Slovenijo izjemno redko ptico, dolgorepo govnačko (Stercorarius longicaudus), najbrž ni pričakoval nihče. To so bile le najlepše sanje slovenskih ornitologov. Ta vrsta ptice gnezdi na Arktiki in v Severni Ameriki, največje populacije pa so v Rusiji, na Aljaski in v Kanadi. Je selivka in prezimuje na južnem Atlantiku in na Pacifiku. V Evropi gnezdi soimenska podvrsta S. l. longicaudus, in sicer na Norveškem, Švedskem in Finskem, glavnina evropske populacije pa je v Rusiji. Prezimovališča evropske populacije so na odprtem morju med Antarktiko in južnimi deli Afrike ter Južne Amerike (Furness 1997).

Doslej so to ptico v Sloveniji opazili le dvakrat (na območju Štajerske), prisotnost ptice na Cerkniškem jezeru je tako tretja za Slovenijo in prva za to jezero. 

Odrasel osebek te vrste ima siv hrbet, temna krilna peresa, črno kapo in zelo dolg rep. Radi ebdijo nad svojimi gnezditvenimi območji. Mladiči so vitkejši, z daljšimi krili in precej podobni čigram.

Dolgorepe govnačke so monogamna vrsta, praviloma si za vse življenje izberejo enega partnerja. V času snubitve samci glasno tekmujejo za partnerke, pridobiti pa jih skušajo tudi tako, da jim nosijo in ponujajo hrano. Ko je samica osvojena, se prične gnezditvena sezona, običajno junija in traja do avgusta. Je pa to odvisno od razpoložljivosti hrane; če je hrane malo, se par odloči, da se ne bo razmnoževal, dokler spet ni dovolj živeža za v kljun. Na paritveno sezono samice znesejo največ dve jajci. Odložijo ju neposredno na tla, v gnezdo, ki ga zgradita oba starša. 

 

  Avtor fotografij: Alen Ploj