Rezultati iskanja

Domov / Novice

Otvoritev razstave Semena za življenje

V sredo, 11. oktobra, ob 18. uri smo pred Kulturnim domom Cerknica otvorili potujočo razstavo Semena za življenje, ki je nastala v okviru projekta LIFE FOR SEEDS. Razstava je v Cerknico prišla s Postojne, kjer bo na ogled obiskovalcem vse do 11. novembra. Nato se razstava seli še k drugim projektnim partnerjem - na Goričko in v Triglavski narodni park

Na razstavi si je mogoče ogledati čudovite fotografije, ki prikazujejo raznolikost in pomen slovenskih travnikov. Razstava prikazuje 21 območij Natura 2000 po Sloveniji, kjer so bila nabrana semena več kot 300 značilnih rastlinskih vrst. Skozi slike imajo obiskovalci priložnost spoznati barvite travnike, ki so ključnega pomena za ohranjanje biotske raznovrstnosti našega okolja, in raznolikost travniških rastlin in njihovih semen ter z razlogi za ohranjanje teh pomembnih habitatov v Sloveniji.

Foto: Tine Šubic

 

Razstava Semena za življenje je privabila okoli 25 ljudi. Prisluhnili smo uvodnemu pozdravu Tineta Scheina, ki je povedal več o svoji ljubezni do rož in o bogati biodiverziteti, ki jo najdemo na Cerkniškem jezeru. Nato pa je besedo prevzel naš biolog in višji naravovarstveni svetovalec na projektu LIFE FOR SEEDS, Rudi Kraševec, ki je obiskovalce vodil čez razstavo in jih podrobneje seznanil s projektom.

 Foto: Eva Kobe in Tine Šubic

 

Za najmlajše smo, v sodelovanju z Notranjski muzej Postojna, pripravili ustvarjalne delavnice, kjer so lahko s semen ustvarjali čudovite izdelke.

Foto: Eva Kobe in Tine Šubic

 

Za odlično pogostitev je poskrbel lokalni chef Florjan Žnidaršič

Foto: Tine Šubic

 

Razstava je nastala v okviru projekta LIFE FOR SEEDS, katerega namen je ohranjanje prioritetnih travniških habitatnih tipov v Sloveniji z vzpostavitvijo semenske banke in obnovo in situ. Partnerji projekta so Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, Kmetijski inštitut Slovenije, Javni zavod Krajinski park Goričko, Javni zavod Triglavski narodni park in Notranjski regijski park, trajal pa bo do leta 2027.