Rezultati iskanja

Domov / Novice

Park z domačimi turističnimi ponudniki snuje prihodnost

Ekipa enote za turizem Notranjskega regijskega parka je organizirala srečanje s turističnimi deležniki na območju parka. Na zanimive, interaktivne delavnice je prišlo kar 35 različnih udeležencev, ki na področju turizma v občini Cerknica nekaj štejejo. Na dogodku niso bili zgolj pasivni poslušalci, ampak so morali temeljito zavihati rokave, nakodrati možgane in aktivno sodelovati.

Na delavnici je sodeloval tudi direktor Notranjskega parka, Matevž Podjed

Pod moderatorstvom izvajalcev Strategije razvoja trajnostnega turizma na območju občine Cerknica (Zavod Novi Turizem) so se lotili treh praktičnih nalog. Za začetek je moral vsak udeleženec srečanja predstaviti svoje videnje glavne priložnosti oziroma posebnosti turistične ponudbe in izpostaviti ključno točko, ki nas bo najbolje razlikovala od drugih destinacij. Nato pa so morali navesti še ključne ovire pri uresničevanju razvoja teh atrakcij.

Možganska nevihta

V drugi nalogi so se udeleženci preselili v leto 2030 in na plakatih predstavili svojo vizijo razvoja turizma v občini Cerknica, kjer so se morali soočiti z vprašanji: Kaj bomo ponujali? Kaj se bo dogajalo in kdo nas bo obiskoval? Med odgovori je bilo stalnica Cerkniško jezero, ki v očeh udeležencev delavnice ostaja glavna atrakcija za obiskovalce. Edini so si bili, da bomo čez desetletje turiste privabljali z raznolikimi programi za pohodništvo, kulinariko, kolesarjenje, jamarstvo in s pestrimi oblikami wellnessov. Vse te aktivnosti bi podprli z raznimi predstavitvami kulturne dediščine (npr.stara vaška in mestna jedra, rokodelstva, muzeji z različnimi vsebinami, pust).  Z najemom kanuja bomo gostu omogočili pogled pod gladino jezera ne da bi pri tem zmotili življenje rib, rastlin in žuželk.

S kanujem po jezeru - ena od glavnih aktivnosti na Cerkniškem jezeru tudi v letu 2030

S kolesom bodo v letu 2030 obiskovalci lahko doživeli prelepe poglede z vrha naših zelenih hribov in se potem čez drn in strn ustavili in okusili dobro notranjsko kuhinjo v lokalnih gostilnah in turističnih kmetijah. Po vseh dogodivščinah bo lahko gost ob večernih urah na vrtu posedel pri izbranem sobodajalcu, ki bo z njim rad poklepetal, ali pa se bo odločil pred spanjem sprostiti v savni. Strokovno vodeni programi bodo privabljali goste s specifičnimi željami, kot so opazovaje ptičev, zveri, rastlin, daljši ogledi podzemlja. Turistični deležniki se bodo prilagajali potrebam predvsem za družine in pare. Še vedno nam ostaja zavest, da jezero in njegovo širšo okolico obvarujemo pred negativnimi vplivi in množičnim turizmom.

Enkratno Cerkniško jezero

Za zaključek so morali udeleženci podati še oceno stopnje trenutne razvitosti in razvojnega potenciala za 24 različnih turističnih produktov. Skozi igre, pri katerih so sodelovali tudi predstavniki Notranjskega parka, se je pokazalo, da si vsi želimo več medsebojnega sodelovanja in da največji razvojni potencial vidimo v kulturni dediščini in lepotah, ki nam jih je na tem območju podarila narava v obliki Cerkniškega jezera, Križne jame, Rakovega Škocjana, Slivnice, Menišije.

Kakšen turizem bo v Cerknici leta 2030?Kaj bomo ponujali? Kaj se bo dogajalao oz. kdo nas bo obiskoval?

V drugem sklopu srečanja so predstavniki parkove enote za turizem predstavili posodobljene vsebinske koncepte za Tematske vikende (april–september 2020) in Dneve parka (23. in 24. maj 2020) ter različne možnosti sodelovanja. Udeležence smo povabili k sodelovanju pri Tematskih vikendih in Dnevih parka. Tudi letos bo na parkirišču na Dolenjem Jezeru stal lojtrnik z vlogo turistično - informativne točke, ki pa jo bomo letos nadgradili s predstavitvijo lokalne kulinarike. Tam bodo ob obsežnejših tematskih aktivnostih (npr. pohod, daljše delavnice) na voljo manjši prigrizki in enostavne notranjske jedi.

Udeleženci delavnice so morali aktivno razmišljati o tem - kaj, kako, zakaj v turizmu potrebuje Notranjski park

Cilj srečanja je bil priti do rezultatov, ki bodo podlaga za nadaljnji razvoj turističnih produktov v Notranjskem parku. 

Dnevi parka so ena od osrednjih lokalnih prireditev ob Cerkniškem jezeru

Aktualni razpis za vodene oglede v sklopu Tematskih vikendov najdete tukaj, razpis za postavitev  kulinaričnih stojnic na Dnevih parka, na tej povezavi, v kolikor bi na Dnevih parka želeli sodelovati s prodajno stojnico, pa preverite možnosti za sodelovanje na tej povezavi.