Rezultati iskanja

Domov / Novice

PEŠPOT DRVOŠEC OB CERKNIŠKEM JEZERU JE RAZGLAŠENA ZA NAJ TEMATSKO POT V DRŽAVI!

Skoraj 4 kilometre dolga Tematska pot Drvošec, na kateri sta dve opazovalnici za ptice - Kuharca in Klejni vrh, 10-metrski razgledni stolp Otočec ter vrsta interaktivnih info točk, poteka ob Cerkniškem jezeru, večinoma po gozdnem grebenu. Zato, ker pot poteka po nekoliko dvignjenem terenu, ponuja prekrasne razglede na presihajoče jezero, coprniško Slivnico in širšo okolico.

Gre za lahko pešpot, ob pohodniški obutvi primerno za vse generacije, predvsem so nad nekaterimi točkami na njej navdušeni otroci (npr. plezalo ris, silhueta medveda in volka, luknjice v prehranjevalni verigi). Obiskovalci parka se lahko po poti sprehodijo kadarkoli, zaradi menjave letnih časov in spreminjanja gladine ter velikosti jezera je doživetje na njej vsakič drugačno. Notranjski park v poletnem času organizira tudi vodene pohode po poti, s to ponudbo pa se povezuje z domačini; gospodinja spretnih rok Lili Mahne nekje na poti čaka s prigrizkom, pripravljenim iz sestavin narave, Levarjev Frenk ali gospodar s Turistične kmetije Kontrabantar pa malo bolj utrujene med posameznimi točkami na poti, ali pa nazaj na izhodišče popeljeta z lojtrnim vozom na konjsko vprego.  

Turistična zveza Slovenije je pot prepoznala kot najbolj izstopajočo v državi in jo v kategoriji NAJ tematska pot leta 2020 uvrstila na prvo mesto. Nagrado ji je podelila v okviru akcije Moja dežela - lepa in gostoljubna. V okviru te je strokovna komisija izbirala najlepše in najgostoljubnejše kraje letošnjega leta. Naziv NAJ tematska pot je naš Drvošec dobil v soboto popoldan na - zaradi epidemiološke situacije v državi - virtualni podelitvi, ki jo je prenašal PLANET TV. Naša pot je bila izbrana med 16. tematskimi potmi, v najožjem izboru pa je premagala pohodniško pot Juliana Trail in razgledno učno pot Dovžanova soteska v Karavankah!

Udeleženci tekmovanja so lahko bile vse tematske poti v Sloveniji. Na natečaj so jih lahko prijavili prebivalci, kraji, organizacije, društva, občine v Sloveniji,  ki so skrbniki, upravljavci ali nosilci tematskih poti. Poti so tekmovale v  vtisu in privlačnosti, upravljanju in vzdrževanju, vodenju in ponudbi, dostopnosti in varnosti ter sporočilnosti in predstavitvi posamezne poti. V vsem tem je po mnenju komisije najboljša prav naša Tematska pot Drvošec ob Cerkniškem jezeru.

Nagrade smo veseli, saj nam potrjuje, da gremo z našim delom v pravo smer - to nam je potrdila stroka in to nam potrjujejo obiskovalci, ki se vsakodnevno radi sprehodijo po tej sproščujoči poti čudovitih razgledov, sredi neokrnjene narave Notranjskega parka. 

Park je pot postavil s finančno pomočjo dveh projektov - LIFE Stržen in KRAS.RE.VITA (sofinanciran s strani EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republike Slovenije). Pot pa so nam omogočili še Agrarna skupnost Dolenje Jezero, zasebni lastniki parcel, Občina Cerknica, lokalna podjetja, ki so prispevala del finančnih sredstev (Elgoline, EBMPapst, Alpod). 

Park se zahvaljuje vztrajnim delavcem podjetja Proform, ki je izdelalo in postavilo vse, kar je na poti iz lesa, srčna hvala našim marljivim terenskim delavcem, predvsem Lojzu, ki je pot naredil, in skupaj z Andrejem in Izakom pot sto in stokrat očistil, pokosil, porezal drevje in podrast ob njej. Hvala vsem oblikovalcem, arhitektom, ustvarjalcem vizualne podobe naše poti. Hvala tudi obiskovalcem, ki nam dnevno sporočajo, kako uživajo na naši poti. Hvala tudi vsem za kritične besede, zaradi katerih smo in še bomo naredili mnoge izboljšave. 

Vabljeni na zmagovalno pot, ki s spreminjanjem letnih časov in jezera ponuja vsakič drugačno podobo in zato vedno novo doživetje!