Rezultati iskanja

Domov / Novice

Po enem tednu konec z letošnjo košnjo

Ne samo, da smo letos s košnjo začeli zelo pozno - šele 24. avgusta, in da je bila košnja zaradi precej razmočenega terena precej zahtevna, kosili smo lahko le en teden!

Košnja minulega tedna je bila kratka in zahtevna. Foto Eva Kobe

V nedeljo in ponedeljek je namreč zapadlo toliko dežja, da je vodostaj na jezeru izjemno narasel. Na Gorenjem Jezeru, kjer je Notranjski park minuli teden začel s košnjo, vodostaj kaže 220 cm, travniki pa so vidno zaliti z vodo. Na Dolenjem Jezeru voda že od 1.9.2020 narašča po en centimeter na uro in dane meri že krepko čez 3 metre!

Tam, kjer smo še prejšnji teden kosili, je danes voda. Foto Tine Schein

Bale sena je zalila voda. Foto Izak Hribar Meden

Košnje za letos je konec, številne bale sena so, še preden so jih kmetje uspeli odpeljati, obtičale v vodi in so tako neuporabne. Gre za tako imenovano pozno košnjo - zato, da se zaščiti ptico kosca, ki gnezdi v visoki travi in to vse do sredine poletja - se na obsežnih območjih Notranjskega parka s košnjo začne šele 1. avgusta. In običajno zaključi sredi septembra. Letos pa je bilo vse drugače.

Kjer se je še pred nekaj dnevi kosilo, je zdaj jezero ... Foto Tine Schein

Letos je jezero res kazalo neobičajne podobe za posamezne letne čase - aprila, ko bi moralo biti najbolj polno, je kar 3x presahnilo, avgusta, ko bi moralo biti prazno, pa je bilo polno vode.

S košnjo je za letos konec! Foto Izak Hribar Meden

 foto tine Schein

Tako je življenje na Cerkniškem jezeru - nikoli ne veš, kateri obraz ti bo pokazalo in kdaj.

Nikoli ne vemo, katkšen obraz bo pokazalo jezero. Foto Izak Hribar Meden