Rezultati iskanja

Domov / Novice

Poglejte, bel vrabec!

Na Cerkniškem jezeru smo opazili in fotografirali povsem belo ptico, najverjetneje gre za vrabca. Gre morda za novo odkrito vrsto vrabca, beli vrabec (Passer Alba), ali za eno od mutacij narave? Za slednje, seveda.

Zaradi pomanjkanja pigmentov je ptica bela, kar za to vrsto sicer ni značilno. Foto: Tomaž Jančar

Tako kot pri ljudeh, tudi pri pticah lahko pride do redkih genskih bolezni, do albinizma ali levcizma. Razlog za neznačilno obarvanje živali je pomankanje pigmenta melanina. V primeru tega ptiča gre za levcizem.

Levcistični vrabec. Zaradi pomanjkanja pigmenta je belo obarvan, oči pa ima običajnih barv. Foto: Tomaž Jančar

Za albinizem je značilno pomankanje pigmenta melanina, ki daje barvo koži, lasem, dlaki in perju. Glavna prepoznavna značilnost albino osebkov so, poleg povsem belega perja, tudi rdeče ali roza obarvane oči– melanin namreč daje barvo tudi očem, zaradi njegovega pomankanja, pa se skozi oči vidijo žile. A tale vrabček nima rdečkastih oči. Ker je levcističen. Manj znana genska bolezen - levcizem - prinaša ne le za pomankanje melanina, temveč tudi drugih pigmentov. V nasprotju z albinizmom, pomankanje pigmentov pri levcizmu ni popolno, zato ptice niso čisto bele in imajo normalno ali modro obarvane oči. Levcistične ptice so svetleje obarvane kot običajno. Lahko so blede barve z rahlim odtenkom svojih običajnih barv, lahko pa so tudi delno obarvane z belimi predeli po celotnem telesu. Levcizem običajno prizadene temna peresa, zato so ptice pogosto bele z rdečimi, oranžnimi ali rumenimi peresi.