Rezultati iskanja

Domov / Novice

"Policijska sovica" dobila dom na orehu pred PP Cerknica

Na oreh pred policijsko postajo Cerknica sta predstavnika Društva za opazovanje in proučevanje ptic (DOPPS) Bor Mihelič in Tjaša Zagoršek namestila leseno gnezdilnico, posebej prirejeno za velikega skovika. Ker ta sova ne dela svojega gnezda, sta v gnezdilnico natlačila žagovino, 5 cm na debelo.

Gnezdilnica je dimenzijsko in varnostno oblikovana tako, da bo sovjemu paru in mladičkom v njej udobno ter da bodo varni pred plenilci (npr. kuno). Z veliko gotovostjo lahko pričakujemo, da se bo veliki skovik, ko bo ob vrnitvi z juga naletel nanjo, naselil v leseno hišico. Morda se bo prav v to gnezdilnico naselila "policijska sovica", ki jo je lani poleti na tej lokaciji čisto nebogljeno našel policist PP Cerknica Bogdan Paternost. Sam je ob dogodku povedal, da je vesel, da je zgodba z malo sovica dobila tako lep razplet in pripeljala do tega, da bo 15 sovjih družin na območju parka dobilo dom in da bomo tako lahko spremljali - če bo vse po sreči - tudi sovico, na katero je naletel lanskega julija. Sovica je oštevilčena in opremljena s sledilno napravo, zato jo bo med vračajočimi se velikimi skoviki dejansko mogoče prepoznati.  

Kot je na dogodku povedal Tomaž Jančar (strokovni direktor Notranjskega parka), je veliki skovik posebna vrsta sove zato, ker je edina selivka. To pa je tudi zato, ker se za razliko od drugih sov pretežno prehranjuje z žuželkami. Ko teh v prvih zimskih dneh prične zmanjkovati, začnejo načrtovati selitev v toplejše kraje, v podsaharsko Afriko. 

Po besedah Tjaše Zagoršek (DOPPS) se veliki skoviki iz toplih krajev običajno vrnejo v obdobju med sredino marca in koncem aprila, odvisno od temperatur. Najbolj zgodaj, kar so jih evidentirali, so se pred petimi leti začeli vračati 3. marca. Letos se še niso. Najprej se vračajo samci, ki poiščejo primerno gnezdišče. Potem se vrnejo samice. Vsak samec si izbere svojo in čas je za ustvarjanje gnezda in podmladka. Konec maja in v začetku junija izleže samica velikega skovika štiri do pet belih jajc, ki jih vali 24 do 25 dni. Po izvalitvi ostanejo mladiči v gnezdu še od 21 do 29 dni dni in se osamosvojijo zelo hitro, pri 30 do 40 dneh.

DOPPS je gnezdilnice za velikega skovika namestil še na 14 drugih lokacij na območju Notranjskega parka - na Dolenje Jezero, na območje Grahovega, Martinjaka, Lipsenja in Gorenjega Jezera. Naša prva skrb pri nameščanju gnezdilnic so vedno tudi drevesa, da se jih ne poškoduje. Zato so bile gnezdilnice nameščene z žico, ki se bo vsaka leto rahljala, da se na drevesu ne naredijo poškodbe. Razen tam, kjer pa to ni bilo mogoče (to je bilo v dveh primerih, ker je bilo drevo predebelo za namestitev z žico) smo jih pritrdili z vijakom, ki pa se ga bo vsako leto popustilo, da se ne zareže v drevo. Smo se pa tudi obrnili na strokovnjake agronomije ki so nam povedali, da z enim žebljem ne moremo zadati drevesu takšne poškodbe, da bi bilo drevo uničeno oziroma trajno poškodovano.

Dogodek je privabil veliko število novinarjev:

Veliki skovik po videzu spominja na miniaturno veliko uharico. Perje je po vsem telesu drobno progasto – sive ali manj redko rjasto rjave barve -  in varovalne barve, tako da se zelo zlije z okoljem. Oči ima živo rumene. Ušesne čopke dvigne le, kadar je razburjen. Veliki skovik je majhna, a ne najmanjša sova pri nas: ta naslov pripada malemu skoviku, ki je za centimeter ali dva manjši od velikega sorodnika in tehta od 60 do 75 gramov. Je tudi najmanjša evropska sova, ki ima razpon peruti do 42 centimetrov. Sicer pri nas gnezdi deset vrst sov, ki so večinoma nočne živali


Veliki skovik je duplar, saj gnezdi v zapuščenih drevesnih duplih žoln ali detlov ali luknjah na stavbah, redkeje v starih vranjih gnezdih. Zelo rad pa zasede tudi gnezdilnice. Pri nas živi od 600 do 800 parov, največja evropska populacija velikega skovika pa gnezdi na Iberskem polotoku, na Portugalskem in v Španiji, kjer je populacija ocenjena na 32.000 do 41.000 parov. V naši soseščini, v Italiji, ocenjujejo, da imajo od 5000 do 10.000 parov, v Avstriji na 40 do 60 gnezdečih parov. Hrvaška populacija velja za drugo največjo v Evropi in je ocenjena na okoli 21.000 gnezdečih parov ter predstavlja 25 odstotkov celotne evropske populacije.


Pri nas najdemo najmočnejšo gnezditveno populacijo velikega skovika, ki ima rad toploljudne kraje, na območju Slovenske Istre, sledijo Kras, Goričko in Ljubljansko barje. Gnezda pa so zabeležena tudi na območju Gorenjske - Bled, Lesce, Radovljica -, Kozjanskega, Pivško-Cerkniškega ter tudi območja Snežnika in Banjšic.

V Sloveniji je po Pravilniku o uvrstitvi ogroženih rastlinskih in živalskih vrst veliki skovik uvrščen na rdeči seznam ptičev gnezdilcev (Aves) v prilogo 4. Opredeljen je v kategorijo močno ogroženih vrst E2 v katero so uvrščene vrste, katerih obstanek na območju Republike Slovenije ni verjeten, če bodo dejavniki ogrožanja delovali še naprej.

Ogroža ga predvsem izginjanje travnikov zaradi premene v njive ali zaraščanje krajine z gozdom, propadanje in izginjanje visokodebelnih sadovnjakov, urbanizacija in z njo povezave spremembe v urejanju okolic hiš, uporaba strupov proti bramorju in polžemori, ki so za ptice pogubni.