Rezultati iskanja

Domov / Novice

POMAGAJ ZAŠČITITI NAŠE VODE!

Po zadnjih podatkih kar 60% evropskih voda – to so reke, jezera, potoki in mokrišča – ni v dobrem stanju. Generacije pred nami in mi smo jih uničevali in neodgovorno odvzemali velike količine vode brez misli na prihodnost. Če bomo nadaljevali na tak način, bodo posledice vidne povsod – vsakdanje stvari, ki jih mamo za samoumevne, ter celotne industrijske panoge bodo izkusile negativne posledice našega ravnanja. Številne vrste, ki za preživetje potrebujejo zdrave ekosisteme, bodo še bolj ogrožene.

Kdo je kriv? Vsi smo krivi! Vsak je odigral svojo vlogo, vendar so na koncu vlade tiste, ki odločajo in dopuščajo izkoriščanje in trajne negativne posledice. Jezovi in druga infrasktruktura uničujejo naravne tokove rek, netrajnostno kmetijstvo porabi gromozanske količine vode – takih primerov je nešteto.

Kaj lahko storimo? Zavrteti čas nazaj in preprečiti uničevanje, to ni mogoče. Zaščita voda ni mogoča brez močne zakonodaje. Na srečo to v Evropi imamo! Močan zakon, ki ščiti naše reke, jezera, močvirja, potoke, podtalnico, se imenuje Okvirna vodna direktiva. Slednja zagotavlja, da vode dosegajo določene standarde ter da bodo vodni viri v slabem stanju najkasneje do leta 2027 obnovljeni in oživljeni.

V čem je problem? Medtem, ko to berete, se številne nacionalne vlade trudijo oslabiti zakonodajo. To bi bila katastrofa za vode, od katerih smo vsi odvisni. Sedaj imate priložnost, da podprete čisto vodo, zdrave ekosisteme in kmečko pamet. Obiščite stran http://www.wwfadria.org/sl/kampanje/protect_water/, preberite si več in oddajte svoj podpis podpore.