Rezultati iskanja

Domov / Novice

Ponovno pozdravljena, pupka Ema in Cene!

Letošnja sezona velikega pupka v kotanji v Pocinovem lazu ob Cerkniškem jezeru se je začela bolje kot lanska. Lani se zaradi velike suše udorna vrtača namreč sploh ni napolnila z vodo, zato je za pupke tam odpadlo razmnoževanje.

V vodno kotanjo nastavljene vabe za velike pupke.

Raziskovalka Eva Mur Eržen s pomočnicama bo pri pupkih preživela po več dni na teden.

Trenutno je vode v Pocinovem lazu dovolj in v njej tudi že precej velikih pupkov. Koliko jih je, bo ugotovila študentka Ekologije in biodiverzitete na Univerzi v Ljubljani Eva Mur Eržen, ki je že leta 2019 preučevala njihovo populacijo na tej lokaciji. Izsledke je predstavila konec minulega leta v svoji zaključni nalogi. Ob rednem popisovanju v Pocinovem lazu je v kotanji naštela kar 123 odraslih pupkov. S popisovanjem nadaljuje letos. Te repate dvoživke ujame v učinkovite in neškodljive vabe, jih prešteje, ugotovi spol in ključne lastnosti ter jih fotografira. Samčke je v času razmnoževanja zlahka prepoznati po grebenčku na hrbtu. Prav zaradi njega so pupki dobili vzdevek »zmajčki«. Samice grebena nimajo, od samcev pa jih loči tudi opazno manjša kloaka.

Takole izvleče vsako vabo posebej.

Velika kloaka (zadnjica) pomeni samčka.

In kako Mur Erženova ve, da ni dvakrat ali celo večkrat popisala istega pupka? Tu pride tisti najbolj zanimivi del! Vsak pupek ima na trebuhu unikaten oranžno – črn vzorec, po katerem se razlikuje od vseh drugih. Tako kot ima vsak človek edinstven prstni odtis, ima vsak pupek svoj trebušni vzorec. Tukajšnji pupki pa imajo celo svoja imena. Ko študentka Eva pupke jemlje v roko in jim preveri vzorček na trebuščku, ugotovi: tole je Franci, tisto Ema in tale tukaj je Cene. Gre za pupke, ki jih je poimenovala ob prvem srečanju z njimi in jih vsakič znova prepozna po oranžno – črnem vzorčku. S štetjem bo nadaljevala do konca junija in ga ponovila še prihodnje leto ter tako ocenila velikost populacije velikega pupka v tej vrtači.      

Popis števila samčkov in samic, ki so se tokrat ujeli v vabe.

Življenjski prostor velikega pupka v Pocinovem lazu še pred tremi leti ni bil v dobrem stanju - zaradi slabega vzdrževanja in posledično zaraščanja tega zemljišča. Ko je zemljišče odkupil Notranjski park, je udorno vrtačo, ki je v nesušnih obdobjih polna vode, očistil grmovja, vejevja in odmrlih delov rastlin ter s tem zmajčkom izboljšal življenjski prostor. Velikega pupka sicer ogroža krčenje naravnega okolja in je zato v Sloveniji uvrščen na Rdeči seznam ogroženih živalskih vrst.

Pupki v notranjosti vabe.

Vsak pupek ima na trebuhu svoj edinstven oranžno - črn vzorec.

Eva Mur Eržen zmajčke prešteje, ugotovi spol in ključne lastnosti ter jih fotografira.

V epruveti si jih najlažje ogleda. Tu jedobro razviden pupkov unikaten vzorec.

Veliki pupek (Triturus carnifex) ni le največji od vseh treh vrst pupkov, ki živijo v Sloveniji, ampak je tudi največji evropski pupek. Odrasle živali merijo skupaj z repom od 10 do 18 cm, izjemoma pa lahko dosežejo tudi 25 cm.

Po popisu gredo pupki nazaj domov.

Obvestilo o poteku monitoringa.

Avtorica fotografij: Eva Kobe