Rezultati iskanja

Domov / Novice

Popis koscev na Cerkniškem jezeru 2022

V letošnjih nočeh prvih dveh junijskih vikendov smo predstavniki DOPPS in Notranjskega parka na Cerkniškem jezeru tradicionalno, že 31. po vrsti, popisovali kosce. Našteli smo jih le 30, to je izjemno majhna številka. Doslej smo imeli le eno leto, ko smo jih našteli manj, to je bilo leta 2006, ko jih je bilo le 28. Zelo dobro pa je bilo leto 2020, ko smo našteli kar 103 primerke.

Razlogov za slabo stanje zagotovo ne moremo iskati v slabem stanju habitata. Razmere za kosca so bile pravzaprav idealne. Vodostaj je bil nizek in hrane (žužkov) na jezeru je bilo obilo. Videti je, da je razlog za slabo stanje nekje na selitveni destinaciji koscev, na poti ali prezimovanju, torej v Afriki, saj so letošnji popisi koscev tudi drugod po Sloveniji pokazali le klavrne številke. Letos smo po vsej državi skupno našteli manj koscev, kot smo jih v letih 2019 in 2020 samo na Cerkniškem jezeru.

 

Za primerjavo: karti z rezultati popisov kosca na Cerkniškem jezeru letos in leta 2020:

POPIS 2020:

Letos mineva že 31 let, odkar na Cerkniškem jezeru izvajamo redni monitoring koscev. S področja ornitologije je to daleč najdlje trajajoča raziskava.