Rezultati iskanja

Domov / Novice

Popis ogroženih, na Cerkniškem jezeru unikatnih kostanjevk

Naši biologi so te dni tradicionalno popisovali prisotnost race kostanjevke (Aythia ferrina). Gre za raco, ki v Sloveniji živi in gnezdi samo na Cerkniškem jezeru.

Na območju obnovljenih okljukov Stržena, glavnega vodotoka Cerkniškega jezera, so na Belem bregu zabeležili 2 raci, v Ključih pa so opazili 4. To je dokaj dober rezultat. Popisi v preteklih letih so namreč pokazali dokaj žalostno sliko glede gnezdišč teh rjavkastih rac, ki svoje gnezdo, narejeno iz trstičja, najraje skrijejo v gosto obrežno rastlinje tik ob vodi. Cerkniško jezero je s svojim bujnim obrežnim rastlinjem za še edino območje, na Slovenskem, kjer kostanjevka redno gnezdi, zato pri nas velja za zelo ogroženo vrsto.

Kostanjevka je izjemno občutljiva na upadanje jezerske gladine. S ponovno vzpostavitvijo dvojnega okljuka vodotoka Stržen na Belem bregu in na Ključih v letih 2002/2021 smo zagotovili minimalni vodostaj v strugah tudi v poletnih mesecih. Več vode pomeni več prostora za zatočišče in kraj prehranjevanja kostanjevk. Zato pričakujemo, da jih bo v prihodnjih leth vse več. Jezero pa bomo budno spremljali že v naslednjih tednih in nestrpno pričakovali podmladek kostanjevk.

Fotografije: Jure Novak in Rudi Kraševec