Rezultati iskanja

Domov / Dogodki

Poprtnik, božični kruh

sobota 23. 12. 2023

Spoznajte in okusite poprtnik, božični kruh.

Deli

Turistično društvo Menišija vabi na prav poseben dogodek - Predstavitev poprtnika, božičnega kruha, ki bo v soboto 23. 12. 2023, ob 18. uri pri Gasparijevih narodnih jaslicah v Selščku. V kratkem kulturnem programu bodo nastopile dekleta in žene s pevskega zbora Kr'snice iz Loške doline. Kasneje pa boste lahko poizkusili poprtnik izpod rok Lili Mahne, ki vam ga bo tudi podrobneje predstavila.

Poprtnik je obredni kruh, ki se ga zaradi vere v njegovo magično moč peče v božičnem času skoraj po vsem območju Slovenije. Skupaj z nekaterimi drugimi predmeti (npr. posodico z blagoslovljeno vodo, blagoslovljeno vejico iz cvetnonedeljske butare, božičnim žitom in razpelom) stoji pokrit s prtom na mizi, iz česar izvira tudi njegovo najbolj razširjeno ime poprtnik. Gospodinje spečejo enega, dva ali tri hlebce kruha in jim ponekod dodajajo zelišča, suho sadje in orehe ter jih okrasijo z različnimi testenimi figuricami. Kruh je na mizi vse tri »svete večere« (Božič, silvestrovo in sveti trije kralji). Po drugi svetovni vojni so začele poprtnik nadomeščati potice. 

Spoznajte kulinarično dediščino, vstop je prost.

Osnovne informacije dogodka

Datum: 23. 12. 2023 - 2023-12-23 18:00:00 2023-12-23 19:00:00 Europe/Ljubljana Poprtnik, božični kruh Selšček, nad Cerkvijo Povišanja sv. Križa Notranjski regijski park info@notranjski-park.si

Ura dogodka: 18:00 - 19:00

Lokacija : Selšček, nad Cerkvijo Povišanja sv. Križa

Ostali dogodki