Rezultati iskanja

Domov / Novice

Pot izvirov nastaja!

Tehnični delavci Notranjskega parka marljivo in spretno speljujejo eno od najlepših sprehajalnih poti v Notranjskem parku,  poimenovano po izvirih Cerknikškega jezera, ki jo obdajajo. Pot izvirov.

Z bingljajočimi krepkimi nogami je kosec v traku videti precej nerodno, zato pa se toliko bolje znajde na tleh. V poletnih nočeh samci, kot bi pozabili na svojo sramežljivost, glasno kličejo izbranke. Značilni "krrrek - krrrek", ki spominja na brušenje kose in mu je dal znanstveno in slovensko ime, je v mirnih nočeh mogoče slišati do 1 km daleč.

Krožna, slabe 3 kilometre dolga sprehajalna pot, po kateri vas bodo usmerjale poučne informativne in usmerjevalne table, bo tekla mimo številnih izvirov na Cerkniškem jezeru. Ravno zaradi cele vrste skalnih previsov in vhodov v izvirne jame, morajo naši delavci pot spretno skopati in speljati nad in ponekod kar ob izvirih.

https://youtu.be/ogBmq_-EjwE

 Izvir Pod pečmi je danes suh, konec zime pa iz njega vre izvir kristalne vode.

https://youtu.be/fN6gch5hNnI

 Izak, Lojz in Andrej pri delu.

Dela je še kar precej. Po žledu leta 2014 je ostalo polno vej in vejic, a večino so naši delavci že počistili.

Večji del poti je mogoče prehoditi že danes. Začne se v vasi Gorenje Jezero, pri naselbini Hrastene Njive in se zaključi v vasi Laze pri Gorenjem Jezeru. 

Več o Koščevi poti izveste tudi tu: http://life.notranjski-park.si/sl/kdo-tam-v-travi-koso-brusi-kateri-kristal-sije-iz-jame/