Rezultati iskanja

Domov / Novice

Potujoča razstava Semena za življenje v Cerknici!

Oktobra v Cerknici s svojo pisanostjo ne bo popestrila le Narava, ampak tudi prav posebna razstava! Ta bo na ogled od srede, 11. oktorba dalje in bo bo radovednim očem na voljo vse do 11. novembra.  Gre za potujočo razstavo Semena za življenje, ki k nam prihaja iz Postojne. Njen sooorganizator je tudi Notranjski park.

Na razstavi si bo mogoče ogledati čudovite fotografije, ki prikazujejo raznolikost in pomen slovenskih travnikov. Obiskovalci bodo lahko videli 21 območij Natura 2000 po Sloveniji, kjer so bila nabrana semena več kot 300 značilnih rastlinskih vrst. Skozi slike bodo imeli priložnost spoznati barvite travnike, ki so ključnega pomena za ohranjanje biotske raznovrstnosti našega okolja, in raznolikost travniških rastlin in njihovih semen ter z razlogi za ohranjanje teh pomembnih habitatov v Sloveniji.

Odprtje razstave bo v sredo, 11. oktobra ob 18. uri pred Kulturnim domom Cerknica. Poleg otvoritvene slovesnosti in fotografij bomo poskrbeli tudi za ustvarjalne otroke - zanje bo na voljo likovna delavnica, na kateri bodo ustvarjali s semeni, nabranimi na raznolikih travnikih ob Cerkniškem jezeru. VABLJEN obiskovalci vseh starosti!

Na odprtju bomo poskrbeli tudi za pijačo in prigrizek, ki ga bodo pripravile spretne roke gurmanskega mojstra Florjana Žnidaršiča!

Osrednji namen razstave SEMENA ZA ŽIVLJENJE je prikazati raznolikost semen ter njihovo pestrost na območjih, ki jih pokrivajo projektni partnerji. Razstava je nastala v okviru projekta LIFE FOR SEEDS, katerega namen je ohranjanje prioritetnih travniških habitatnih tipov v Sloveniji z vzpostavitvijo semenske banke in obnovo in situ. Partnerji projekta so Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, Kmetijski inštitut Slovenije, Javni zavod Krajinski park Goričko, Javni zavod Triglavski narodni park in Notranjski regijski park, trajal pa bo do leta 2027.