Rezultati iskanja

Domov / Novice

Pozor, žabe!

Cerkniške dvoživke so spet krenile na pot. Ob pomladnih temperaturah in vlažnemu vremenu so se podale s Slivnice, kjer so prezimovale, proti Cerkniškemu jezeru, kjer bodo ustvarile mrestišča in z njimi nova življenja. Prve se začnejo seliti rjave žabe, sledijo jim krastače in sekulje. A žal večini ne uspe prispeti do cilja. Prečkati morajo namreč eno najbolj črnih žabjih točk v Sloveniji – regionalno cesto med Martinjakom in Grahovim. 

Rjava žava rosnica

Oblik pomoči tem ogroženim živalicam je več, a na našem območju so dvoživke žal odvisne le od obzirnosti voznikov. Zato Notranjski regijski park vse voznike opozarja in prosi, naj ob vožnji po cerkniški regionalki na odseku Martinjak – Grahovo vozijo previdno, če že ne počasneje, vsaj po predpisani hitrosti 70km/h in se, kolikor je to seveda možno z vidika prometne varnosti, malim bitjem na cesti izognejo!

V času najbolj množične selitve se bo ekipa Notranjskega regijskega parka pridružila skrbnim in požrtvovalnim prostovoljcem, ki v svojem prostem času v večernih urah žabice, ki leno prečkajo prometno cesto in se na njej rade ustavijo, ročno pobirajo in nosijo na varno.

Sekulja

Dvoživke so izjemno koristne živali in imajo znotraj ekosistema zelo pomembno vlogo. So namreč plenilci, prehranjujejo se predvsem z žuželkami, ki so ljudem izjemno nadležne in s tem redčijo njihovo populacijo. Obenem so pomemben vir hrane za druge živali, kot so ptice, vidre in ribe. Imajo pomembno vmesno vlogo v ekosistemu – skrbijo, da kroži energija v ekološkem zemeljskem ciklu. Če izgine taka skupina, ki ni na vrhu prehranjevalne lestvice, bi se v zmernem časovnem pogledu zgodila katastrofa, saj bi se del prehranjevalnega kroga sesul.