Rezultati iskanja

Domov / Novice

Praktični prikaz rezultatov projekta EIP 16.5 Cvetoči travniki

Projekt EIP 16.5 Cvetoči travniki se nanaša na ohranjanje biodiverzitete cvetočih travnikov, povečevanje biodiverzitete z vnosom karakterističnih avtohtonih vrst, ki so zaradi pretekle rabe s travnikov začele izginjati, ter promocijo različnih ekosistemskih storitev cvetočih travnikov, ki presegajo uporabo travnikov za pašo ali krmo domačim živalim (npr. turistična, estetska, rekreacijska vrednost, uporabnost divjih rastlin v prehrani, zdravilstvu,…).

S projektom bomo razvili modele oblikovanja, ohranjanja in vzdrževanja tega edinstvenega življenjskega prostora za območja/kmetijska gospodarstva/deležnike v okoljih z različnimi danostmi. S tem bomo dodali cvetočim travnikom nove dimenzije vrednosti, kar bo omogočalo njihovo dolgoročno ohranjanje, kmetijskim gospodarstvom pa potencialno večjo ekonomsko varnost.

Vabljeni na praktični prikaz rezultatov v okviru projekta EIP 16.5 Cvetoči travniki, katerega vodilni parkter je Makrobios Panonija so.p..

Praktični prikaz opravljenega dela in rezultatov na projektu bodo izvedli na partnerski kmetiji Slavka Žagarja – ekološka kmetija Zdravko Dren. Na kmetiji se ukvarjajo s sonaravnim kmetovanjem in ekološkim čebelarstvom že več kot 15 let, zato so idealen partner, na primeru katerega vam bodo lahko prikazali tudi pomen projekta za kmetijska gospodarstva. 

Srečali se bomo v četrtek, 12. 10. 2023, ob 11. uri, v živo na lokaciji kmetije Slavka ŽagarjaKmetija Zdravko Dren, 8331 Jugorje pri Metliki.

Dogodek bo vodil dr. Filip Küzmič iz Biološkega inštituta Jovana Hadžija, ZRC SAZU.

Zaradi lažje organizacije prosimo, da svojo udeležbo potrdite do vključno srede, 11. 10. 2023 na mail operations@replika.si ali po telefonu na 031 268 804 (Sabina).

Več o projektu na:
- Notranjski park
- ZRC SAZU