Rezultati iskanja

Domov / Novice

Prav nič ušiva rastlina, ki se gosti pri drugih

Po nekaterih pašnikih in travnikih Notranjskega parka pravkar bujno cveti ena od rastlinskih posebnic – brezstebelni ušivec (Pedicularis acaulis). Spoznali ga bomo po velikih rožnatih cvetovih, ki poženejo iz srede listne rozete, ki meri tudi več kot dva decimetra v premeru.

Vsi ušivci imajo zanimiv način življenja, saj so polzajedavci. To pomeni, da gostiteljski rastlini jemljejo vodo in hranila (mineralne snovi), sami pa v zelenih listih opravljajo fotosintezo.

Za brezstebelni ušivec so značilni veliki, približno 3 cm dolgi, dvoustnati cvetovi na kratki pecljih, ki izraščajo iz sredine značilnih lihopernatih listov. Foto: Jošt Stergaršek

Brezstebelni ušivec je zanimiv tudi zato, ker vrsto prvi opisal zdravnik in botanik G. A. Scopoli na podlagi rastlin, ki jih je našel v bližini Idrije. Poleg tega ta vrsta živi na omejenem območju od Južnih Alp do severozahodnih Dinaridov in ga zato lahko štejemo med endemite. V Sloveniji so ga našli še ob reki Savi severozahodno od Ljubljane in na Notranjskem.