Rezultati iskanja

Domov / Novice

Pri Skadulci nove info točke v obliki kock

Naša urejena in očiščena pot, ki vodi do jame Suhadolice (po domače Skadulce) - jame, ki je obenem bruhalnik in požiralnik - vas pripelje do štirih stebričkov, na katere so nanizane kocke z zanimivimi informacijami o Skadulci ter o jamah na splošno.

 

Tudi o tem, kaj je v Skadulci videl popisovalec videnega na Cerkniškem jezeru, Franc Steinberg (Cerkničan, ki je živel med leti 1684 in 1765 in svoja opažanja v zvezi s Cerkniškim jezerom popisal v knjigi Temeljito poročilo o na Notranjskem ležečem Cerkniškem jezeru). Ta se je nekoč celo spustil v notranjost estavele Skadulca in o tem zapisal: : »/…/ ta vodna cev na mnogih krajih visoka samo pet čevljev in v njej od zgoraj navzdol visijo okamenele sveče. Tako smo morali mukotrpno, čisto skrčeni in ukrivljeni, na nekaterih mestih pa celo ritensko kakor raki, po vseh štirih lesti dol. Pri mojih letih me je vstop in izstop iz te jame zelo utrudil /…/«

 

 

Kocke lahko obračate in vrtite, saj je na vsaki strani napisana drugačna informacija ali na ogled druga fotografija.

Ko si vse preberete, si lahko odpočijete na kateri od klopi in uživate v čudovitem razgledu na obsežen del Cerkniškega jezera in Slivnico nad njim.