Rezultati iskanja

Domov / Novice

Projekt Eco Karst med finalisti za prestižno mednarodno nagrado

Projekt ECO KARST, ki ga je do lanskega poletja izvajal tudi Notranjski regijski park, je Evropska komisija uvrstila med finaliste za letošnjo Natura 2000 nagrado v kategoriji Usklajevanje zanimanj in percepcij (Reconciling Interests/Perceptions).

Prestižne nagrade Natura 2000 so namenjene popularizaciji naravovarstvenih dosežkov in nagrajevanju odličnosti pri upravljanju z mrežo Natura 2000 območij in dobrobiti evropskih državljanov.

Evropska komisija je med 79 prijavami iz 26 držav članic in Velike Britanije izbrala 27 finalistov nagrade Natura 2000.  Med tremi nominiranimi programi iz Slovenije je tudi projekt Eko Kras ali Eco Karst. Vodilni partner projekta je bil Zavod za gozdove Slovenije. V njem je  sodelovalo še 15 partnerjev s sedmih zavarovanih kraških območij iz različnih držav.


Koordinator projekta v Notranjskem parku Jošt Stergaršek: "Projektni partnerji so zasledovali dva glavna cilja: vzpostavitev temeljev dolgoročne komunikacije oz. sodelovanja z lokalnimi deležniki, z njimi so se srečevali na delavnicah, in pa izdelavo obnovljene karte življenjskih prostorov na območju NRP, ki je osnova za načrtovanje kakršne koli naravovarstvene akcije." V okviru projekta smo na območju občine Cerknica organizirali razpis za naravi najbolj prijazno poslovanje in dobili tri nagrajence, enega na prvem in dva na drugem mestu - 1. eko turizem s socialno noto: ZAVOD SYMBIOSSIS, 2. dedkova kmetija z mlinsko predelavo žit v kaše - KMETIJA ANDREJČIČ,  šest članov družine v sonaravnem kmetovanju - EKOLOŠKA KMETIJA ILERŠIČ. Za nagrado so dobili finančna sredstva, z njimi pa zagon in možnost izobraževanja za nadaljnje okolju prijazne zmage.

Projekt Eco Karst se poteguje za nagrado visoke žirije v kategoriji Usklajevanje zanimanj in percepcij, ter za nagrado evropskih državljanov, ki bo podeljena finalistu z največ glasovi javnosti. In tu ste na potezi vi! Na tej povezavi lahko do 15. septembra oddate svoj glas za naš projekt Eco Karst in mu pomagate do zmage!

Več o projektu v videoposnetku.