Rezultati iskanja

Domov / Novice

Ptičji mladički najdenčki - kaj naredimo, če jih najdemo na tleh?

Na nas se je obrnila Cerkničanka, ki je v okolici svojega doma našla majhno puhasto sovje bitje. Čisto nebogljeno in še nezmožno letenja. Šlo je za mladička lesne sove, ki še ne more leteti, ker še nima perja. Želela mu je pomagati, saj jo je skrbelo njegovo preživetje.

Če najdemo ptičjega, je najbolje, da ga pustimo tam, kjer je, in se čim prej umaknemo. Če ga ogrožajo plenilci (na primer mačke), ga postavimo na varnejše mesto. Pomembno je, da je to mesto v bližini in dostopno staršem, ki skrbijo zanj. Foto: Maja Bavdek

Puhasti najdenček še nima perja, zato še ne more leteti. Foto: Maja Bavdek

Na pomoč smo poklicali odlično poznavalko sov iz DOPPS, Tjašo Zagoršek, ki je z nami sodelovala tudi pri primeru policijske sovice. Ker mladiček očitno ni poškodovan, je svetovala, naj ga dajo na najbližje drevo v okolju, kjer so ga našli, kar so tudi storili.

Mladiči začno hitro zapuščati gnezdo in takrat lahko, čeprav še ne letijo, poskačejo na tla. Če takšnega mladiča najdemo, ga pustimo pri miru, saj ga starša še vedno hranita. Foto: Maja Bavdek

Mladiči sov zapustijo gnezdo še preden znajo leteti, zato je najbolje, da jih pustimo na mestu, kjer smo jih našli. Foto: Maja Bavdek

Pri številnih pticah ravno sedaj prihaja čas, ko prvi mladiči že zapuščajo gnezda, vendar še niso sposobni letenja. Na tleh preživijo nekaj dni in v tem času se jim dokončno razvijejo letalna peresa. Starši jim medtem še kar nekaj časa prinašajo hrano in jih s klici opozarjajo na nevarnost. Najdeni mladiči se tako zdijo nebogljeni, zapuščeni in potrebni pomoči. A največkrat ni tako, saj so njihovi starši v bližini in čakajo, da se umaknemo. Le tedaj bodo lahko naprej skrbeli za svoje mladiče. Ker ljudje tem mladičem želijo pomagati, jih vzamejo domov ali pa jih odnesejo v zavetišče. S tem pa dejansko naredijo več škode kot koristi, saj mladičem v ujetništvu nikoli ne moremo nuditi optimalne oskrbe, kakršne so deležni s strani svojih staršev.

Najbolje je, da najdenega mladiča pustimo tam, kjer je, in se čim prej umaknemo. Če ga ogrožajo plenilci (na primer mačke), ga postavimo na varnejše mesto (grm, drevo, živa meja, balkon, okenska polica). Pomembno je, da je to mesto v bližini in dostopno staršem, ki skrbijo za mladiča.

Za nekatere vrste ptic je prednost, da čim prej zapustijo svoje gnezdo. Mnogi ljudje imajo napačno predstavo, da so gnezda varna, prijetna bivališča. Vendar plenilci v resnici pogosto z lahkoto najdejo gnezdo, polno glasnih mladičev, gnezdo pa je lahko za ptice tudi vir parazitarnih okužb. Starši zato mladiče vsak dan pridno hranijo od jutra do večera, da mladiči čim prej odrastejo in zapustijo gnezdo. Ko mladiči gnezdo zapustijo, se razkropijo naokoli, starši pa jih lahko vodijo vsak dan na drugo prenočišče, s čimer povečujejo verjetnost njihovega preživetja. Tudi če plenilec najde enega mladiča, ob tem ne pokonča še vseh ostalih, kot bi se zgodilo, če bi našel polno gnezdo.