Rezultati iskanja

Domov / Novice

Renaturacija Stržena odmevala tudi na prestižnem mednarodnem simpoziju  

Strokovna sodelavka Notranjskega parka in vodja projekta LIFE Stržen Irena Likar je bila med povabljenimi predavatelji na septembrskem »Evropskem simpoziju o ekološki renaturaciji«. Na simpoziju so obravnavali aktualne ekološke obnove in predvsem, kako te prispevajo k okrevanju poškodovanih, degradiranih in uničenih socio-ekonomskih sistemov v teh okolijsko kritičnih časih.

Dogodek, na katerem so sodelovali najuglednejši strokovnjaki s področja obnove vodotokov je organizirala Univerza iz španskega Alicanteja in je zaradi tveganj, povezanih s SARS-CoV-2, potekala preko spleta.

 Simpozij je potekal preko spleta. Irena Likar med predavanjem v živo. Ob njej biolog NRP Jošt Stergaršek.

Likarjeva je predstavila obnovo okljukov Stržena na Cerkniškem jezeru in sprožila izjemno zanimanje med udeleženci ter vrsto dodatnih vprašanj. Tudi oni so potrdili, da je projekt obnove v preteklosti izravnanih vodotokov na Cerkniškem jezeru pogumno in zgodovinsko dejanje. Posegi so bili namreč močno odvisni od vremena in posledično od jezerskega vodostaja, izvajali smo jih v izjemno občutljivem okolju in prvič na svetu na presihajočem jezeru. Uspešna izvedba je zato že nekajkrat zbudila zanimanje številnih strokovnjakov in naravovarstvenih institucij z različnih koncev Evrope, ki se prav tako soočajo z negativnimi posledicami izravnav rek in vodotokov.

Obnovo okljukov Stržena na območju Ključev nam je finančno omogočil projekt LIFE Stržen.

Irena Likar ob Cerkniškem jezeru. Foto: Jošt Stergaršek