Rezultati iskanja

Domov / Novice

Reševanje dvoživk ob Cerkniškem jezeru 2024

Zaba na cesti pred avtomobilom

Ponovno bodo potekale akcije reševanja dvoživk na cestah ob Cerkniškem jezeru. Z akcijami se bo pričelo konec februarja, odvisno od vremena. Največ dela bo ob toplih in deževnih večerih. Območje reševanja bo tako kot lani razdeljeno krajše odseke: pet odsekov med Cerknico in Grahovim ter en odsek med Goričicami in Gorenjim Jezerom.

Člani skupine Varuhi Dvoživk Cerkniškega jezera »Cuprnške Žabe«, bodo tudi letos redno objavljali aktualna obvestila in novice, dogajanja v zvezi z varovanjem dvoživk Cerkniškega jezera na različnih medijih:
- Radio 94
- Facebook stran Varuh Dvoživk Cerkniškega jezera "Cuprnške Žabe
Facebook stran Notranjski park

Vabimo vas, da všečkate in delite njihove Facebook spletne objave, obvestila, novice, opozorila tudi na vašem Facebook profilu, ter s skupnimi močmi  ozaveščajmo o pomembnosti ohranjanja in reševanju dvoživk Cerkniškega jezera.

REŠEVALNE AKCIJE
Reševalna akcija dvoživk bo potekala vsak večer. Pred samimi pričetkom, pa se bodo prostovoljci zbrali okoli 18.30 na zbirnih mestih.
Zbirna mesta so:
- Marof (Odsek A in B) – Jošt
- Martinjak, cerkev sv. Vida (Odsek C) – Helena
- Baza Bar (Odsek Č in D) – Rudi
- Goričice, pri malnu (stari mlin v smeri Gorenjega Jezera) (Odsek E) – Veronika

Če se boste reševalni akciji pridružili prvič, sporočite vašo udeležbo na e-mail (dvozivke.cerknica@gmail.com) ali na telefonsko številko 040-487-771 (Rudi). Po tem vas bodo razporedili na enega izmed odsekov, kjer boste na zbirnem mestu prejeli popisni list za štetje dvoživk, ki ga ob zaključku vrnete in ostala navodila, ki jih boste potrebovali. Veseli bomo, če boste potek reševanja tudi dokumentirali in nam fotografije posredovali.

S seboj imejte naglavno svetilko, odsevni jopič, škornje ter jakno za deževno vreme.

V letu 2023 smo rešili 8.390 dvoživk, kar je 2x več kot v letu pred tem. Pri tem pa je sodelovalo več kot 65 prostovoljcev. Pomoč dvoživkam na poti je nujna, saj brez naše pomoči le redke pridejo čez cesto žive. Z reševalnimi akcijami pomagamo ohranjati čim bolj naravno stanje populacij dvoživk. Ker so dvoživke pomemben člen ekosistema, s tem varujemo ekosistem kot celoto.