Rezultati iskanja

Domov / Novice

Reševanje rib na Cerkniškem jezeru

Reševanje rib je na Cerkniškem jezeru običajno prizor, značilen za poletne mesece, a zaradi letošnje izjemno suhe zime in pomanjkanja snega, ki bi se topil in polnil jezero, je Cerkniško jezero presahnilo že aprila.

Cerkniški ribiči so tako iz Rešeta ribe reševali v četrtek, 9.4. 2020, v Vodonosu pa od velikonočne sobote, 11.4.2020 in vse do zgodnjih jutranjih ur velikonočne nedelje, 12.4. 2020.

Lokalni ribiči na tem območju ob izginjanju vode že stoletja hitijo k ribam in jih rešujejo pred smrtjo, saj bi se sicer, z vsakim presihanjem, ki jih je v zadnjih desetletjih po več na leto, količina ribjega življa drastično zmanjšala. Že Janez Vajkard Valvasor je v 17. stoletju prejšnjega tisočletja pisal o domačinih, ki so v času presihanja z vozovi odvažali ribe.

Posnetek izginjanja vode v požiralnik: https://www.youtube.com/watch?v=JGbyDLF4e1U

Dogodek reševanja je prav spektakularen, saj očividcu gladina upada pred očmi, voda pa v vrtincih in s hrupom izginja v požiralnikih, kot v kadi, kjer odčepiš čep. Ribiči v času izginjanja ribe odnesejo v tiste dele jezera, kjer voda vztraja večji del leta. Ribe, ki jih z mrežami in rokami jemljejo iz razkritega jezerskega dna so - ščuke, linji, meneki, potočne postrvi, rdečeperke, kleni in krapi.

REŠEVANJE RIB - REŠETO, 9.4.2020 (Foto: Ljubo Vukelič in Eva Kobe)

Presahlo jezera na suhem pusti na tisoče rib

Ribe, ki so ostale na suhem


Ko voda odteče, se razgalijo požiralniki (Rešeto)

REŠEVANJE RIB VODONOS, 11.4.2020 (FOTO: LJUBO VUKELIČ IN EVA KOBE):

 

Takole je Vodonos videti, ko voda povsem odteče