Rezultati iskanja

Domov / Novice

Rojstni dan naše Zemlje

Ob današnjem Dnevu Zemlje bi vas radi spomnili, da na Zemlji nismo sami in da brez narave okoli nas ljudje ne moremo preživeti. Obenem pa vas vabimo, da v živo spoznate eno od čudes narave v našem parku - Tkalco jamo.

Skozi Tkalca jamo ponikalnica Rak odteka proti Planiskemu polju. Čeprav za svetovne razmere majhna jamska dvorana, je v živo veličastna … ste opazili možička na fotografiji?

Slovenija leži na stiku vpliva Alp, Sredozemlja, Panonske nižine in Dinarskega gorstva, zato je pestrost življenjskih prostorov in organizmov, ki tu živijo, izjemna. Slovenija je ena od svetovnih vročih točk biodiverzitete! Na tem čudovitem koščku zemlje pa najdemo območja, ki so še bolj posebna. Rakov Škocjan v Notranjskem regijskem parku je gotovo eno izmed njih. Obisk te naravne vdorne jame, ki je eno najstarejših zavarovanih območij v Sloveniji, je prava paša za oči in ostale čute.

Mali naravni most.

Zvoki, vonji, barve in oblike v vrstno pestrih bukovo-jelovih gozdovih, na košenih jasah in pisanih poplavnih travnikih ter cvetočih logih visokih zelišč ob Raku, nas bodo očarali in sprostili. Zelške jame, od koder priteče del vode Cerkniškega jezera, Mali in Veliki naravni most, ki pričata o nastanku te udorne doline, kraški izviri, kot sta Prunkovec in Kotel, ki napajata ponikalnico Rak, Tkalca jama, v katero rečica Rak ponikne, pa nas bodo na poldnevnem izletu po urejeni učni poti popeljali skozi milijone let zemeljske zgodovine.

Poplavljeni Rakov Škocjan v času visokega vodostaja Cerkniškega jezera.

Legenda pripoveduje, kako je tkalec vsako nedeljo prihajal v to jamo in tkal. V njej pa so živele čarovnice, palčki in druga pravljična bitja. To tkanje jih je zelo motilo, zato so tkalca začarale v kamen. Če dobro pogledate, v obliki skalovja ugledate njegov obraz. V jami je še danes skoraj vedno slišati žuborenje ponikajoče vode, njen zvok pa je podoben klopotu tkalčevih statev.

Avtor fotografij: Jošt Stergaršek