Rezultati iskanja

Domov / Dogodki

S kolesom po Jamborni cesti

sobota 12. 09. 2020

Kolesarjenje po legendarni furmanski poti

Deli

Prekolesarili bomo glavno traso Jamborne ceste Planina-Razdrto, začeli pa na Rakeku, kamor se tudi vrnemo.

Jamborna cesta je najstarejša prometna povezava čez znamenita Postojnska vrata, ki predstavlja relativno širok, nizek in strateško pomemben prelaz s severnega dela Jadrana v Srednjo Evropo. Ime Jamborna cesta se je zanjo prijelo, saj so po njej nekoč furmani vozili dolge jambore in drug ladijski les v pristanišča severnega  Jadrana, tudi vse do Benetk.

Jamborna cesta je bila alternativa tako imenovani Cesarski cesti čez planinske ride in Postojno. Njena trasa je bila položnejša, manj ovinkasta in s tem bolj primerna za prevoz dolgih ladijskih jamborov. Po pripovedih sta med Notranjci najbolj znana dva dogodka: ko so morali po tej cesti v Trst prepeljati les, dolg 22 metrov, pri čemer so seveda naleteli na kopico težav; drugi tak dogodek pa je bil, ko so morali iz Rakitne v Trst prepeljati kar 64-metrski jarbol za veliko ladjo, imenovano Laibach.

Pot bomo prekolesarili pod vodstvom kolesarskih vodnikov Daneta Leskovca in Mitja Fajdiga. Krajša odseka trase nista več prevozna, zato ju bomo prepešačili ob kolesu ali šli po obvozni poti. V urejeni skupini, z vodnikom na čelu in koncu kolesarske skupine, vsi nezgodno zavarovani, odrinemo ob 10 h. Do vmesnega cilja s skupno malico (Razdrto) je 28 km; občasni postanki z razlago (in tudi po potrebi). Na počivališču nad avtocesto (izhodišče za Nanos) je glavni vmesni cilj, kjer se okrepčamo s toplo malico gospe Lilijane Mahne, se odpočijemo in nato vrnemo po najkrajši poti čez Postojno in Rakov Škocjan na ŽP Rakek (25 km).

Dolžina izleta: 53 km

Za koga je izlet primeren: za utrjene kolesarje s potovalnim ali gorskim kolesom.

Zbirno mesto: zberemo se na parkirišču ŽP Rakek v soboto, 12.9.2020 ob 09:40 h, in vrnemo približno ob 15 h.

Udeležnina: 15 €/osebo (izdatna malica in zavarovanje)

Prijave na: fajdiga.mitja@gmail.com ali 040-757-259 (Mitja) do četrtka, 10.9.2020 zvečer (poleg imena in priimka potrebna tudi letnica rojstva (za nezgodno zavarovanje))

V slabem vremenu kolesarjenje odpade!

Dogodek prireja Turistično društvo Rakek.

Osnovne informacije dogodka

Datum: 12. 9. 2020 - 2020-09-12 10:00:00 2020-09-12 15:00:00 Europe/Ljubljana S kolesom po Jamborni cesti Parkirišče železniške postaje Rakek Notranjski regijski park info@notranjski-park.si

Ura dogodka: 10:00 - 15:00

Lokacija : Parkirišče železniške postaje Rakek

Prijavi se na dogodek

Ostali dogodki