Rezultati iskanja

Domov / Novice

S slovesnostjo smo počastili 20 let parka

V Kulturnem domu smo s prav posebno prireditvijo počastili 20. obletnico Notranjskega parka. V letu 2002 so ga ustanovili z odlokom o zavarovanem območju narave. To se je zgodilo, potem ko je občina odstopila od nastajanja Regijskega parka Snežnik, za katerega ni bilo pravega soglasja. Pobudnik za nastanek Notranjskega parka je bil Valentin Schein, takratni župan in nato dolgoletni direktor parka, danes pa strokovni svetovalec direktorja. Človek, ki pozna vsako ped parka - vsako travico in tršco, nahajališče vsake divje orhideje, metuljev, ostankov bivališč naših prednikov. 

Slovesnost so popestrili vrhunski glasbeniki izjemnega Janeza Dovča - Sozvočja Slovenije trio, odličen nastop je imela Folklorna skupina KD Rak Rakek, z glasbenima točkama sta ljudem priklicala solze ganjenosti v oči glasbenika Miha Plantarič in Sabina Peklaj - Binna. V koži in oblačilih Janeza Vajkarda Valvazorja je nastopil genialni interpretator Miha Razdrih. Kot poseben gost je na oder prišel kontroverzni, svetovno znani filozof Slavoj Žižek (imitator Jure Mastnak), ki se je spustil v zanimivo debato z Valvazorjem.

Vmes smo poslušali navdihujoče govore cerkniškega župana Marka Ruparja, direktorja parka Matevža Podjeda ter Tineta Scheina, očeta Notranjskega parka.

 

 Foto: Ljubo Vukelič