Rezultati iskanja

Domov / Novice

Skadulca znova odkrita

Jezerski breg ob jami Suhadolici, ki jo domačini poznajo pod imenom Skadulca (nekateri pa tudi kot Skadolca, Suhadolca, Suha Dolica ali Suhadoljica) je očiščen in spet lepo prehoden. Tehnični delavci Notranjskega parka so odstranili grmovje in zarast na 500 kvadratnih metrih površine. Razlika med "prej" in "pozneje" je očitna.

Breg ob jami Skadulci pred čiščenjem

Jezerski breg pred začetkom del

Očiščena površinaSpet odprt pogled na jezero in Slivnico

K jami Skadulci bo obiskovalce sprehajalne poti Drvošec usmeril poseben kažipot. Na očiščenem bregu bodo kmalu stale lesene klopi za posedanje, počitek in občudovanje razgleda na Cerkniško jezero in goro Slivnico, ki je zdaj odprt. Ponovno odkrita je za radovedne oči sprehajalcev tudi vedno drugačna, zaradi različnih nivojev jezerske gladine nepredvidljiva jama Skadulca. Je estavela, jama z dvojnim delovanjem. To pomeni, da vodo požira ali bruha. Po večjem deževju pa iz nje teče pravi hudourniški potok. Ob nizkem vodostaju oziroma povsem presahlem jezeru gredo jamarji vanjo, čeprav se jama že nekaj metrov proti notranjosti zniža in je večinoma prehodna po vseh štirih. V njej je majhno jezerce, za njim pa dva sifona. Enega od njiju so potapljači že uspešno preplavali (dolg je približno 600 metrov).

Na bregu ob jami bodo kmalu stali štirje informativni stebričkami s kockami, na katerih bodo zanimive in poučne informacije o jamskem svetu na območju Notranjskega parka. 

Jama Skadulca

S klopi bo čudovit pogled na Cerkniško jezero in Slivnico