Rezultati iskanja

Domov / Novice

Slovenski muzeji - zakladi naše dediščine ali ropotarnice?

Datum in ura dogodka: 28. 2. 2020 od 19:00 do 21:00

Zbirno mesto : Zavod Notranjska hiša, Selšček 31, Begunje pri Cerknici

Prijavi se na dogodek 2020-02-28 19:00:00 2020-02-28 21:00:00 Europe/Ljubljana Slovenski muzeji - zakladi naše dediščine ali ropotarnice? Zavod Notranjska hiša, Selšček 31, Begunje pri Cerknici Notranjski regijski park info@notranjski-park.si

Predavanje o slovenskih muzejih in njihovem pomenu. Predavala bo Alenka Veber - Rihtarjeva - urednica, fotografinja, turistična vodnica in raziskovalka, Babnjepoljka z Rihtarjeve domačije. Obenem je avtorica več kot 300 poljudnih prispevkov o slovenski kulturni in naravni dediščini. Na svojih potepanjih po Sloveniji velikokrat odpre kljuke muzejskih vrat, tako državnih muzejev kot muzejev zasebnih zbirateljev. V letih 2012–2014 je bralcem mesečnika Ognjišče predstavila šestintrideset muzejev, medtem ko je obiskala več kot 100 slovenskih muzejev, zbirk, galerij, spominske sobe znanih Slovencev, muzeje na prostem ... Pokukala pa je tudi v nekatere svetovne muzeje. Med njimi tudi v muzej Riverside Museum, Evropski muzej leta 2013.

Rdeča nit predavanja bo ozaveščanje o pomenu ohranjanja kulturne dediščine kot temelja naše identitete in ohranjanja podeželja, na kar nas predavateljica spomni preko zanimivih in dragocenih starih predmetov - zakladov naše dediščine, ki jih hranijo muzeji. Mnogi od teh predmetov so se v preteklosti znašli na kupu odvržene stare krame. Znamo prepoznati našo dediščino? Jo znamo čuvati in ohraniti za prihodnje rodove? In zakaj sploh je to pomembno za naš slovenski narod.

 

Predavala bo Alenka Veber Rihtarjeva