Rezultati iskanja

Domov / Novice

Sovica, ki so jo našli policisti, je doma

Mlada sovica, ki so jo 22. julija pred policijsko postajo v Cekrnici našli policisti, je spet doma! Danes je bila po mesecu dni oskrbe v Muti, v Zavetišču za prosto živeče živali, izpuščena v njen dom, v gozdove Notranjskega regijskega parka.

Udeležnci otvoritve. Foto Ljubo Vukelič

Ker so sovico našli in ji s tem rešili življenje, saj bi si jo sicer lahko za malico privoščil kakšen plenilec, na primer kuna, so bili pri dogodku prisotni tudi policisti. Posebno spoštovanje in veselje, da je živa, zdrava in močna ter pripravljena na samostojno življenje, so ji policisti izkazali s prisotnostjo dveh konjenikov in policistke na kolesu. Pri dogodku je bil tudi Bogdan Paternost, policist s PP Cerknica, ki je sovico našel. Vidno ganjen je povedal: »V veliko veselje mi je, da sovico vidim v tako dobrem stanju. Sicer pa policija poleg vseh ostalih nalog opravlja tudi naloge zavarovanja okolja. Naše osnovno načelo je – pustimo zanamcem naravo takšno, kot so nam predniki. Načelo, ki bi se ga morali držati vsi.«

 Sovica tik pred izpustitvijo. Foto Ljubo Vukelič

Predstavnika DOPPS – predsednik Rudolf Tekavčič – in strokovnjakinja za sove Tjaša Zagoršek sta sovici izmerila višino, jo stehtala in ji izmerila dolžina kljuna – ta je 11,8 milimetrov; po tem in po velikosti sta ugotovila, da gre za samico. Samci so namreč manjši in imajo krajše kljunčke. Sovico sta tudi obročkala, kar pomeni, da je dobila svojo številko, po kateri jo bo prepoznati, če jo bo v prihodnosti kdo našel. 

Tjaša Zagoršek je sovico iz roke, v kateri jo je držala (in sovica je to mirno prenašala), izpustila v naravo. Mala pernata živalica je takoj odletela na bližnje drevo, malce posedela, potem pa se, kot je to za sove, ki so nočne živali značilno, potopila v gosto drevesje ob Cerkniškem jezeru. Ker gre za edino našo sovo selivko, ki zimo preživi v podsaharski Afriki, modro sovico kmalu čaka dolga pot na črno celino. Seliti se mora zaradi svojega načina prehranjevanja, saj so njena glavna hrana velike žuželke, metulji, hrošči, kačji pastirji, deževniki, itd. Redko se prehranjuje tudi z manjšimi vretenčarji, kot so mali sesalci, ptiči, plazilci in dvoživke.

 Trenutek izpusta:

Konec marca ali v začetku aprila se te ptice vrnejo nazaj v Evropo, kjer začnejo samci takoj s klicanjem vabiti samice in označevati svoje teritorije. »Naša« sovica, ki se bo najverjetneje iz toplih krajev vrnila v Notranjski park, bo takrat tako dobila moža, konec maja pa bo že izlegla 4–5 belih jajc, ki jih bo valila 24–25 dni. Ko bo postala mama, bodo mladiči po izvalitvi v gnezdu ostali še 21–29 dni, pri 30–40 dneh pa bodo že samostojni.

Modri sovici želimo vso srečo!!!!