Rezultati iskanja

Domov / Novice

Srečanja z domačini: prihodnost parka pišemo skupaj

Urejene učne poti, lični pomoli za dostop do jezera in privez čolnov, opazovalnice jezerskih ptic, posebni interaktivni kažipoti, čisto nov informacijski center. Pa renaturacija struge potoka Stržena.

Vse to so novosti, za uresničevanje katerih se s svojim delom vsak dan trudi ekipa Notranjskega regijskega parka. Idej in načrtov nam ne manjka, a ker si prihodnosti našega naravnega parka brez sodelovanja domačinov ne predstavljamo, smo se podali na turnejo po vaseh na območju Cerkniškega jezera. Namen: z lokalnimi prebivalci predebatirati načrte, prisluhniti njihovim idejam in rešitvam in jih, kolikor je v naši moči in pristojnosti, vkomponirati v naše delo.

Naš prvi postanek je bil 11. januarja 2019 v vasi Gorenje Jezero. Ugotovili smo, da imamo s tamkajšnjimi prebivalci zelo podobno vizijo. Večina njihovih predlogov je že med cilji, na katerih vsakodnevno dela naša ekipa. Tule so ključni odgovori na naša vprašanja:

 29. januarja, pa smo se v cerkniškem Kulturnem domu srečali z nekaj lastniki zemljišč  na tistih območjih jezera, kjer se obetajo novosti. Tudi z njimi, kot se je izkazalo, govorimo isti jezik. In njihovi predlogi: – postavitev dodatnih stranišč na koncu učne poti – izpostavitev problema s prašenjem makadama med Dolenjim Jezerom in Ribiškim Kotom – rešitev problema parkiranja ob trenutkih, ko se parkirišče pri Dolenjem Jezeru napolni – opozorili so, da se gozdnih vlak, ki so primarno namenjene spravilu lesa, ne posuva z lesnimi sekanci in da bi bilo zanje smiselno imeti nekaj infrastrukture Srečanja bomo nadaljevali in prepričani smo, da bomo naš jezerski svet naredili za obiskovalce prijetnejši, s spremembami pa obenem zaščitili redke in ogrožene rastline in živali ter poskrbeli tudi za nemoteno življenje domačinov. Se vidimo!