Rezultati iskanja

Domov / Novice

Srečanje turističnih deležnikov Notranjskega parka

V torek, 4. aprila 2023, smo se v prostorih Centra za obiskovalce Cerkniško jezero zbrali turistični deležniki Notranjskega parka. Namen srečanja je bila predstavitev aktualne ponudbe, ki je na voljo našim gostom v sezoni 2023. 

 Na srečanju so se predstavili sledeči turistični ponudniki z naslednjimi vsebinami:
- Pust v Cerknici 
Predsednik Pustnega društva Cerknica, Matjaž Knap, je na kratko predstavil rezultate letošnjih pustnih aktivnosti, ki so v dobrih devetih dnevih privabile skoraj 30.000 obiskovalcev. Predstavil je tudi priložnosti za vse turistične ponudnike, da v prihajajočih letih aktivno sodelujejo pri soustvarjanju blagovne znamke Pust v Cerknici.  

- Muzej Cerkniškega jezera 
Kristina Kebe, (Zavod za ohranjanje naravne in kulturne dediščine, Jezerski hram) je predstavila uspešno zgodbo družinskega muzeja, ki svojim obiskovalcem ponuja ogled žive makete Cerkniškega jezera in multimedijske predstavitve Cerkniškega jezera, ogled Etnološkega parka, delavnico za izdelavo  drevakov, ornitološko učilnico in spominsko razstavo Pavla Kunaverja. Muzej Cerkniškega jezera letno obišče okoli 12.000 obiskovalcev. 

- Križna jama 
Predsednik Društva ljubiteljev Križne jame, Gašper Modic, je predstavil različna vodenja, ki jih izvajajo v Križni jami tekom leta. Obiskovalcem so na voljo štirje različni ogledi jame, za najdaljši 7 – urni ogled jame, ki ga na leto doživi izbranih 100 obiskovalcev, je čakalna doba celo 2 leti, medtem ko se krajša vodenja v sezoni izvajajo tudi večkrat na dan. Križno jamo letno obišče med 15.000 in 20.000 obiskovalcev.  

- Rent the Green 
Rent the Green, ki ga je predstavljal Anej Rovan, ima na voljo za izposojo več navadnih kot tudi električnih koles. Kolesa si obiskovalci lahko izposodijo na Rakeku (v trgovini Avtostil) ali pa neposredno ob Cerkniškem jezeru. Po dogovoru kolesa pripeljejo tudi do prenočitvenega ponudnika. 

 - Bike center Cerknica 
Tine Klančar, ustanovitelj kolesarske trgovine Bike center Cerknica, je poudaril, da v trgovini ne nudijo zgolj prodaje kolesarske opreme, ampak nudijo tudi servis koles in izposojo. Obiskovalcem so trenutno na voljo gorska kolesa, svojo ponudbo pa bodo letos razširili tudi z električnimi kolesi.

- Tur servis Cerknica 
Vid Šparemblek, direktor turistične agencije Tur servis Cerknica, je predstavil pestro ponudbo čolnarjenja na Cerkniškem jezeru – Kanu Safari. Obiskovalci si lahko na območju Rešeta izposodijo kanuje in se sami odpravijo na raziskovanje tega presihajočega jezera, lahko pa se udeležijo različnih vodenih izletov. 

 - Izišport Cerknica 
Izak Hribar Meden je predstavil dva večja tekaška dogodka, ki se bosta odvila v občini Cerknica – Cerkniški polmaraton (14. maj) in Tek po Rakovem Škocjanu (15. oktober) ter Notranjski tekaški pokal. Predstavil je tudi ponudbo športne trgovine Izišport, ki nudi različno športno opremo, servis in izposojo (tekaških) smuči na Blokah.  

 - Opazovanje divje narave 
Zanimivo doživetje Opazovanje divje narave je predstavil Aleš Gorkič. To doživetje je primerno tako za družine z majhnimi otroci, kot za izkušene raziskovalce gozda. Skupaj z vodnikom se obiskovalci odpravijo na potep po gozdu, kjer oprezajo za znaki, ki nakazujejo prisotnost divjih živali na območju. 

 - Notranjski park 
Notranjski park je predstavil različne dogodke in aktivnosti, ki se bodo izvedli v sodelovanju z različnimi deležniki in lokalnimi vodniki. V letošnjem letu se obiskovalci lahko udeležijo vodenih doživetij: Tematskih vikendov (skupaj z lokalnimi vodniki). V septembru (2. in 3. september) se bo ponovil kulinarični dogodek Okusi Notranjske (skupaj z gostinskimi ponudniki na območju Loške doline, Blok in Cerknice). V septembru bomo ponovili tudi Dneve pohodništva (skupaj s Planinskim društvom Cerknica in turističnimi društvi). Obiskovalci lahko rezervirajo tudi doživetje: Opazovanje medvedov (skupaj z lovskimi družinami), Skrivnostni svet ptic Cerkniškega jezera (v sodelovanju z Muzejem Cerkniško jezero)  ali Šole preživetja v naravi.  

 Z velikim veseljem smo prišli do zaključkov, da območje mistične dežele Cerkniškega jezera nudi številne aktivnosti, ki lahko gosta zadržijo na tem območju tudi po več dni.  

Zahvalili bi se radi vsem ponudnikom, ki so predstavljali svojo aktualno ponudbo ter vsem ostalim udeležencem tega srečanja. Vsem skupaj pa želimo uspešno sezono 2023.