Rezultati iskanja

Domov / Novice

Srečanje turističnih deležnikov občin Bloke, Cerknica in Loška dolina

V četrtek, 21. marca 2024, smo se v prostorih Društva Lovrenc pri Dolenji vasi zbrali ponudniki turističnih storitev iz Blok, Cerknice in Loške doline, ki s svojo ponudbo aktivno soustvarjamo destinacijo Zeleni kras. Namen srečanja je bila predstavitev ponudbe, ki bo na voljo našim gostom v sezoni 2024. Na srečanju je kar 65 ponudnikov dobri 2 uri spremljalo predstavitev najbolj aktualne ponudbe. Da nismo bili lačni in željni pa je poskrbela Lili Mahne iz Notranjske okuševalnice.

Uvod v samo srečanje smo pričeli z vpogledom v sezono 2023 in pregledali zadnje podatke o prihodih in prenočitvah gostov na območju Zelenega krasa.

Nato je Borut Dubrovič (RDO Zeleni kras) predstavil program dela destinacije Zeleni kras za leto 2024, ki jo sestavljamo ponudniki iz šestih občin: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka in Postojna.

Pestro ponudbo različnih storitev za naše goste, pa so nato na srečanju predstavili sledeči turistični ponudniki z naslednjimi vsebinami: 

1. Aktualna ponudba na Blokah:

- TIC Bloke, Matej Pakiž (Izpostavljeni so bili največji atributi občine Bloke, kot so Pohod po Krpanovi poti, ki se bo izvedel 28. aprila 2024, Mihaelov sejem (september), kjer obiskovalci lahko kupijo izdelke lokalnih izdelovalcev in pridelovalcev, tek na smučeh in izposojo smučarske tekaške opreme v sodelovanju s športno trgovino Izišport ter obisk Muzeja Bloški smučar, ki je na voljo obiskovalcem po predhodni najavi.)

- Glamping Lake Bloke, Hija d.o.o. (Obiskovalci lahko v Novi vasi obiščejo Gostilnico Domin, kjer jim je na voljo bogata kulinarična ponudba, z doma pridelanimi sestavinami. Lahko se zapeljejo tudi na 3 km oddaljeno Bloško jezero, kjer prespijo v glamping hišicah, zjutraj pa se razvajajo z domačim zajtrkom. Ob samem Bloškem jezeru pa se nahaja brunarica, kjer je gostom na voljo zajtrk, manjši prigrizki, pijača ali kosilo.)

 2. Aktualna ponudba v Loški dolini:

- Javni zavod Snežnik, Zdenko Truden (Izpostavljena je bila bogata ponudba doživetij (Grad Snežnik in tržnice ob njem, Opazovanje gozdnih živali, Polharski muzej, Naravoslovna učna pot), lokalni vodniki, ki nudijo specifična doživetja (Čajanka z grofico Greto, Z biologom v naravo, Kraška popotovanja,…), bogata ponudba pohodniških in kolesarskih poti ter raznolika ponudba prenočišč, gostiln in dogodkov.)

- Grofica Greta, Janja Urbiha – Kozarka (Predstavljeno je bilo doživetje Sprehod z grofico Greto ali Čajanka z grofico Greto po parku gradu Snežnik, kjer obiskovalci spoznajo bogato kulturno dediščino gradu Snežnik z njegovo okolico, prek pripovedovanja zgodb grofice iz obdobja 20. stoletja.)

 3. Aktualna ponudba v Cerknici:

Pust v Cerknici, Matjaž Knap (Na kratko so bili predstavljeni rezultati letošnjih pustnih aktivnosti. Kljub odpovedi velikega pustnega karnevala je Cerknico v času pustnih prireditev obiskalo okoli 9.000 obiskovalcev. Predstavljene so bile tudi priložnosti za vključevanje lokalnih deležnikov pri samem sooblikovanju pustnega tedna.)

- Center za obiskovalce Cerkniško jezero in pedagoški programi, Ladi Klančar in Dejvid Tratnik (Predstavljen je bil Center za obiskovalce Cerkniško jezero in njegova ponudba. Nato je bil predstavljen še koncept Pedagoških programov Notranjskega parka in kratka analiza preteklega leta. V primerjavi z letom 2022 se je obisk programov dvignil za 54%.)

Muzej Cerkniškega jezera, Kristina Kebe (Predstavitev zgodbe družinskega muzeja, ki svojim obiskovalcem ponuja ogled žive makete Cerkniškega jezera in multimedijske predstavitve Cerkniškega jezera, ogled Etnološkega parka, delavnico za izdelavo drevakov, ornitološko učilnico in spominsko razstavo Pavla Kunaverja. Muzej Cerkniškega jezera letno obišče okoli 12.000 obiskovalcev.)

Križna jama, Gašper Modic (Predstavila so se različna vodenja, ki jih izvajajo v Križni jami tekom leta. Obiskovalcem so na voljo štirje različni ogledi jame: krajši 1-urni ogled, 2-urni ogled z ogledom Medvedjega rova, 4-uri ogled ter 7-urni ogled. Krajše vodenje se v sezoni izvaja večkrat na dan, med tem ko se je na daljše oglede potrebno najaviti v naprej. Križno jamo letno obišče med 15.000 in 20.000 obiskovalcev.)

Bike center Cerknica, Nejc Klančar (V trgovini Bike center Cerknica je obiskovalcem na voljo bogata ponudba kolesarske opreme, lahko si izposodijo gorska in električna kolesa, opravijo servis koles ter tudi servis smuči. Poleg izposoje koles, nudijo tudi vodene kolesarske izlete po predhodni najavi).

Rent the Green, Meta Rovan (Obiskovalci si lahko izposodijo odrasla gorska in električna kolesa, ter tudi otroška gorska in električna kolesa in električne pogajalce. Rezervacijo lahko opravijo preko telefona ali spletne strani, po želji dostavijo kolesa do izbranih prenočitvenih ponudnikov. Tudi oni nudijo vodene kolesarske izlete po predhodni najavi.)

- Pohodništvo v Notranjskem parku, Ladi Klančar (Obiskovalcem je na voljo pohodniška karta z izrisanimi potmi po Notranjskem parku, nakup je možen v Centru za obiskovalce Cerkniško jezero. Obiskovalci se lahko podajo na večkrat nagrajeno pot Drvošec, letaki so jim na voljo v 5 različnih jezikih, družinam pa se lahko prepustijo Jezerski dogodivščini – zabavi knjižici polni ugank in vprašanj (zgolj v slovenščini). Predstavljeni so bili tudi Dnevi pohodništva, ki bodo 7., 8., 14. in 15. septembra.)

Tur servis Cerknica, Vid Šparemblek (Predstavljena je bila pestra ponudba čolnarjenja na Cerkniškem jezeru – Kanu Safari. Obiskovalci si lahko na območju Rešeta izposodijo kanuje in se sami odpravijo na raziskovanje tega presihajočega jezera, lahko pa se udeležijo različnih vodenih izletov. Kot novost je bil predstavljen izlet Sprehod po luni, ki se izvaja, ko je Cerkniško jezero presahnjeno.)

- Opazovanje medvedov, Saša Drobnič (Obiskovalci se lahko odpravijo na doživetje Opazovanje medvedov, ki ga Notranjski park izvaja v sodelovanju z Lovsko družino Cajnarje in Lovsko družino Grahovo. Doživetje sledi smernicam Medvedu prijazno.)

- Opazovanje ptic, Miha Jernejčič (Doživetje Opazovanje ptic se izvaja v sodelovanju z Muzejem Cerkniškega jezera, kjer si obiskovalci najprej ogledajo Ornitološko učilnico, nato pa se z izkušenim ornitologom podajo na teren, kjer opazujejo bogato raznolikost ptic. Doživetje se izvaja po naprej določenih datumih.)

Opazovanje divje narave, Aleš Gorkič (Doživetje Opazovanje divje narave je primerno tako za družine z majhnimi otroki, kot za izkušene raziskovalce gozda. Skupaj z vodnikom se obiskovalci odpravijo na potep po gozdu, kjer oprezajo za znaki, ki nakazujejo prisotnost divjih živali na območju.)

- Šola preživetja v naravi, Laris Žurga (Kot doživetje za celo družino je bila predstavljena tudi Šola preživetja v naravi, kjer se obiskovalci spoznajo z osnovami preživetja v naravi. Šola preživetja v naravi se izvaja tudi v sklopu Tematskih vikendov).

- Ribolov, Dejvid Tratnik (Predstavljen je bil produkt Ribiško doživetje, kjer se lahko obiskovalci skupaj z lokalnim ribičem podajo na nepozabno izkušnjo lovljenja ščuke in spoznavanje njenega naravnega okolja. V doživetju je vključeno kosilo na eni izmed turističnih kmetij.)

- Okusi Notranjske, Urška Ogrinc in Ladi Klančar (V letošnjem letu smo za obiskovalce pripravili razširjen program Okusov Notranjske. Obiskovalcem bo tako od junija do avgusta na voljo okusni domači zajtrki ter kosila v izbranih gostilnah. Že tretje leto zapored pa se bodo izvedel tudi Festival Prid'te na južno, letos 31. avgusta in 1. septembra, na izbranih turističnih kmetijah in gostilnah na območju Cerknice, Bloke in Loške Doline.)

- Tematski vikend, Miha Jernejčič (Tudi letos poleti se bodo izvajali Tematski vikendi, kjer se lahko obiskovalci podajo na nepozabna 3-4 urna vodena doživetja z lokalnimi vodniki po celotnem območju Notranjskega parka. Kot novost je bil izpostavljen 25% popust na vstopnico za Center za obiskovalce Cerkniško jezero za vse udeležence Tematskih vikendov.)

Celotno prezentacijo si lahko ogledate na tej povezavi.

Z velikim veseljem smo prišli do zaključkov, da območje mistične dežele Cerkniškega jezera in njena širša okolica nudi številne aktivnosti in doživetja, ki lahko gosta zadržijo na tem območju tudi po več dni.  

Zahvalili bi se radi vsem ponudnikom, ki so predstavljali svojo aktualno ponudbo ter vsem ostalim udeležencem tega srečanja. Vsem skupaj pa želimo uspešno sezono 2024.