Rezultati iskanja

Domov / Novice

Srečanje varuhov narave

V naš park so na obisk prišli kolegi mreže Sava Parks, ki so na različne načine vpleteni v varovanje in ohranjanje narave. Dvodnevno srečanje z njimi je potekalo v Žerovnici. S 24 gosti iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije smo si izmenjali izkušnje z upravljanjem zavarovanih območij narave. Med njimi so predstavniki zavodov za varstvo narave, ministrstev, naravnih parkov, gozdarskih zavodov, nevladnih organizacij in drugih naravovarstvenih institucij.

Poleg delavnic, predavanj in izmenjav izkušenj, smo se podali tudi na teren. Predstavniki Notranjskega parka smo jih peljali tudi na ogled obnovljene struge Stržena na območju Belega brega.

Udeleženci so se z zanimanjem seznanili z našim delom in bili navdušeni nad uspešno izvedeno obnovo okljukov Stržena. Med bivanjem pri nas so bivali in jedli pri domačih ponudnikih - v turistični kmetiji Logar in v gostišču Pri Stani.

Mreža Sava Parks Network združuje upravljalce zavarovanih območij na porečju Save. Mrežo koordinira evropska organizacija za varstvo narave Euronatur. Mreža je bila vzpostavljena zaradi izjemnega pimena reke Save. Ta je izredno dragocena za vse štiri države, po katerih teče, in je v primerjavi z rekami zahodne Evrope zelo dobro ohranjena. Prinaša nam vodo, ki pomeni življenje za človeku in druga živa bitja. Vodna črpališča v večjih mestih ob Savi so odvisna od količine in kakovosti vode, ki jo Sava prinaša. V Savo se, potem ko na plano pridejo kot reka Ljubljanica, izlivajo tudi vode Cerkniškega jezera.