Rezultati iskanja

Domov / Novice

Študijska tura projekta Nature & Wildlife - destinacija Explore the Wondernature

V projektu Nature & Wildlife so se partnerske organizacije lotile razvoja turizma in destinacije Explore the Wondernature na območju Zelenega krasa in Gorskega Kotarja, ki predstavlja izjemno priložnost za obiskovalce, ki želijo svoj prosti čas aktivno preživeti v objemu zdrave narave in ob tem doživeti lokalno kulturno in naravno dediščino iz prve roke. Študijska tura je predstavnike projektnih partnerjev pripeljala tudi na eno in edino presihajoče Cerkniško jezero, kjer smo jim z veseljem predali naše izkušnje z iskanjem ravnovesja med povečanim številom obiskovalcev in ohranjanjem občutljivih življenjskih prostorov divjih prebivalcev največjega presihajočega jezera daleč naokrog.

Projekt Nature&Wildlife bo na čezmejnem območju Dinarskega krasa razvil turistični produkt doživetja narave in divjih živali, ki bo v največji meri sledil smernicam odgovornega ravnanja z naravo, še posebej rabe rjavega medveda v turizmu. Gre za eno le še treh območij v Evropi (poleg Dinaridov še Karpati in Skandinavija), kjer so še ohranjene vse tri vrste velikih zveri (medved, ris, volk). Projekt bo v tematski čezmejni turistični produkt povezal izjemno naravno in kulturno dediščino, jo nadgradil z interpretacijo in novo infrastrukturo za obiskovalce ter tako povečal privlačnost destinacije za specifične ciljne skupine obiskovalcev.  Cilj projekta je tudi povečati ekonomske priložnosti za domačine.

Lojtrnik je bil nekdaj namenjen prevozu debel in drugega tovora, danes pa obiskovalci na njem ob pripovedih domačina spoznajo tukajšnje življenje, ki ga od vedno kroji muhasta narava Cerkniškega jezera.

Tematske poti z opazovalnicami, ki nudijo lepe razglede na ravnico Cerkniškega polja, obiskovalce na nevsiljiv način vodijo stran od najbolj občutljivih delov presihajočega Cerkniškega jezera.

 Korist sodelovanja s strokovnjaki različnih področij je v lično in poučno opremljeni učni sobi Muzeja Cerkniškega jezera več kot očitna.

 Po doživetju narave v srcu Notranjskega regijskega parka si obiskovalec lahko priveže dušo ob slastni domači kuhinji notranjskih gospodinj ... Slastna ocvirkovka iz krušne peči Kmetije Levar in dobra družba sta recept za nepozaben izlet.

Ko smo že mislili, da bolje ne more biti, so nas s svojo iskrenostjo in hudomušnostjo presenetili še Jezerski pevci in nas ponesli v drug čas … v čas, ki na Notranjskem še teče v svojem ritmu.

Fotografije: Jošt Stergaršek