Rezultati iskanja

Domov / Novice

Svetovni dan voda - 22. marec

Na današnji dan, 22. marca, vsako leto, tokrat že 29. leto po vrsti, obeležujemo Svetovni dan voda. Njegov namen je opozarjati, kako pomembna je voda za življenje in kako nujno je trajnostno gospodarjenje z njenimi zalogami. In nas, ki nam pitna voda, kadar si zaželimo, priteče iz pipe, spomni, da je to v resnici prestiž. Letošnja nosilna tema tega dneva je posvečena prav ozaveščanju o globalni vodni krizi in pomanjkanju čiste vode ter zavedanju, kako je pomembna za vsakega posameznika in lokalno okolje.

 Izjemno Cerkniško jezero. Izjemno Cerkniško jezero. Foto Tine Šubic

 

Prebivalci cerkniške občine imamo veliko srečo, saj nas obkroža največje presihajoče jezero v Evropi. Izjemno dragoceno in biotsko pestro jezero, kjer so opazovali 276 ptic, tu živi 45 vrst sesalcev, 125 vrst metuljev in 15 vrst dvoživk. Prav je, da smo ponosni na to naše, vsak dan drugačno jezero. Zato ga ne onesnažujmo. Ne mečimo vanj odpadkov in ne zlivajmo gnojnice.

S projektoma LIFE Stržen (financiran iz evropskih sredstev) in Kras.Re.Vita (sofinancirata ga Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija) si v Notranjskem parku prizadevamo vrniti glavno strugo presihajočega Cerkniškega jezera v njegovo prvotno naravno pot.

Da bi bila voda v Cerkniškem jezeru čim dlje.Da bi bila voda v Cerkniškem jezeru čim dlje. Foto Tine Šubic

Z obnovo okljukov Stržena želimo omiliti negativne posledice izsuševanja jezera, med drugim izboljšati obstoječi življenjski prostor ogrožene ptice bobnarice. Bobnarica je vodna ptica selivka in spada v družino čapelj, v  Sloveniji gnezdi le na območju Cerkniškega jezera.

V okviru projekta bomo vodotok Stržen na območju Ključev preusmerili v naravno pot dvojnega okljuka. Foto NRPV okviru projekta bomo vodotok Stržen na območju Ključev preusmerili v naravno pot dvojnega okljuka. Foto NRP

 
Bobnarica na Cerkniškem jezeru. Foto Alen Ploj

Bobnarica na Cerkniškem jezeru. Foto Alen Ploj

Notranjski regijski park je že v letu 2009 izvedel pilotno obnovo zgornjih delov vodotokov Goriški Brežiček in Tresenec. Ta dva vodotoka smo v naravne okljuke preusmerili na skupni dolžini 1,2 kilometra. Vse od takrat je Notranjski regijski park aktivno iskal možnosti finančnih virov za nadaljevanje obnove v preteklosti izravnanih vodotokov. Uspelo nam je v letu 2016, ko je LIFE mehanizem izmed 260 prijavljenih projektov podprl 42 projektov. Eden izmed njih je tudi projekt LIFE STRŽEN.

Poleg projekta LIFE, ki ureja odsek vodotoka Stržen v Ključih, je park leta 2017 pridobil tudi nacionalna nepovratna sredstva za izvajanje projekta KRAS.RE.VITA. V okviru slednjega se bo uredilo zgornji del vodotoka Stržen, domačinom poznan kot Beli Breg.

Svetovni dan voda, ki ga obeležujemo vsako leto 22. marca, je Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov (OZN) leta 1993 razglasila, da bi opozorila svetovno javnost na pomen vodnih virov in na nujnost dobrega gospodarjenja z njimi.

 

Foto Tine Šubic