
Barvanje jajc s produkti narave:
Na sprehodu v naravi naberemo regrat ali cvetove rožic, ki trenutno cvetijo - trobentic, vijolic, jetrnika, marjetic, lahko tudi list kakšne rastline s posebno obliko.
PotrebujeTE:
lonec, žlico, najlonke, vrvico, škarje, cvetlice ali liste rastlin, jajca, olupke rdeče čebule (olupki ene čebule zadostujejo za približno 4 jajca)
POSTOPEK:
Na surova jajca položite cvet ali list rastline. Lahko daste tudi vsakega na eno stran jajca, ali jih namestite še več.
Jajce položimo v najlonko. Pazimo, da najlonko dobro stisnemo in zavežemo (če nimamo vrvice, lahko naredimo tudi vozel).
V lonec nalijemo vodo, približno do polovice lonca. V vodo damo čebulne olupke in ko zavre, dodamo jajca. Kuhamo jih 10 minut.
Ko so jajca kuhana, jih damo ven iz vode na krpo, počakamo, da se ohladijo, potem pa odrežemo najlonko in jajca vzamemo ven. Če želimo, jih lahko potem še namažemo s koščkom špeha, da se lepo svetijo. Velikonočna jajca, ki ste jih ustvarili samo s tem, kar nam da narava, so nared.
Če želite, lahko za barvo jajc namesto čebulnih olupkov uporabite tudi katero drugo naravno barvilo.
Za rumeno barvo: pomarančno ali limonina lupino, kurkumo ali žafranika.
Za oranžno: veliko suhe lupine rumene čebule.
Za roza: sok rdeče pese, brusnice, maline, rdeče grozdje.
Za vijolično: cvetovi vijolic, sok rdeče grenivke.
Za modro: borovnice.
Za zeleno: špinačni listi, listi kopriv.
Za rjavo: kava.