Rezultati iskanja

Domov / Novice

VELIKI IN MALI NARAVNI MOST STA NUJNO POTREBNA PRENOVE

Eni največjih slovenskih naravnih znamenitosti, Rakovemu Škocjanu, se obeta temeljita prenova. Študije so pokazale, da je oba mostova zob časa načel tako močno, da bi ju bilo najbolje porušiti in zgraditi na novo. Notranjski park se o prenovi že pogovarja z več arhitekti, posvetovali pa smo se seveda tudi z gradbeno stroko. Ta predlaga dve možni rešitvi: ureditev obvoznice za težke tovornjake, naložene z lesom iz okoliških gozdov, ali pa betonsko ojačitev obeh mostov in uvedbo mostnine.

Mali naravni most je močno načel zob časa. Foto: Jošt Stergaršek

Iz Malega mostu občasno že odpdajo koščki apnenca. Foto: NRP

Zaradi žledu pred osmimi leti in poznejšega razvoja podlubnikov je skozi Rakov Škocjan v tem času potovalo na tisoče z lesom naloženih tovornjakov, kar je po tisočletjih erozije še dodatno razrahljalo obe naravni čudesi, naravna  mostova. Najboljša rešitev bi bila mostova podreti in ju ponovno zgraditi iz njunega naravnega materiala, ki ga je v okolici na pretek - apnenca - obenem pa tudi utrditi kot betonsko konstrukcijo.

Oba naravna mostova sta ostanka stropa nekdanje kraške jame, ki se je zrušil, zato lahko tudi njiju sčasoma doleti podobna usoda, nas je opozorilprofesor doktor Andrej Štrukelj z Oddelka za prometno inženirstvo in arhitekturo Fakultete za gradbeništvo Univerze v Mariboru. Ta meni, da bi ju bilo treba obnoviti, v izogib nadaljnji škodi pa urediti obvoznici okrog Rakovega Škocjana. Ker bosta obnova in gradnja obvoznice izjemno draga, Štrukelj kot povrnitev stroškov predlaga, da bi se za prevoz preko Škocjana pobiralo mostnino, vezano na težo vozila. Kot pravi Štrukelj, bi se na vstopnih točkah v Škocjan postavilo tehntnice in se določalo težo in višino mostnine posameznih vozil.

Tako bi ob sprejemljivem posegu mostova skoraj v celoti obdržala zdajšnjo obliko, promet prek njiju pa bi lahko potekal do ureditve obvoznice mimo Rakovega Škocjana, kar bi bila najboljša in trajna rešitev za ta biser narave.

Tudi Veliki naravni most bi se lahko vsak čas zrušil sam vase. Foto: NRP

 POZOR: TO JE PRVOAPRILSKA ŠALA!!! INFORMACIJE O RUŠENJU, OBNOVI, OBVOZNICI IN MOSTNINI NIKAKOR N DRŽIJO!