Rezultati iskanja

Domov / Novice

Virginijski kolin na Cerkniškem jezeru

Dobili smo prav poseben pernat obisk iz Severne Amerike! Na Cerkniškem jezeru se je oglasil virginijski kolin. Američani, pri katerih je precej pogost, mu rečejo Northern Bobwhite, latinsko ime pa je Colinus virginianus.

Virginijski kolin. Foto: Wiki Commons

Na Dolenjskih blatih je njegovo značilno žvižganje slišal in posnel naš sodelavec Rudi Kraševec.

POSNETEK VIRGINIJSKEGA KOLINA NA CERKNIŠKEM JEZERU

 Gre za vrsto iz družine zobatih prepelic. Sprva so jih uvrščali med fazana, a se je izkazalo, da imajo več skupnega s kokošmi. Za Slovenijo je Virginijski kolin tujerodna vrsta, ki so jo v Istro naselili lovci. Ob slovenski obali je bila že večkrat opažena, ornitologi pa so opazili, da prve že gnezdijo v dolini Malinske na Hrvaškem. Na Cerkniškem je bil kolin opažen prvič.

Virginijski kolin. Foto wiki commons_DickDaniels

Virginijski kolin je za Notranjski park že 302. vrsta ptice, ki so bile opažene na tem območju. Vrsto št. 301 – plotnega strnada – so udeleženci mladinskega ornitološkega tabora konec junija letos zabeležili blizu lovske koče pri Zelšah, vrsto št. 300 – laškega škrjanca – pa je nedavno na Cerkniškem jezeru opazoval cerkniški ornitolog Anže Škoberne. Za Sečoveljskimi solinami je Notranjski park šele drugo zavarovano območje v Sloveniji z več kot 300 zabeleženimi vrstami ptic.

 Nekaj zanimivosti o Virginijskem kolinu:

Tako kot večina divjih ptic je tudi Virginijski kolin zelo boječ in izmuzljiv. Ko je ogrožen, bo počepnil in otrpnil ter se zanašal na svojo kamuflažo, ko bo skrti čakal med suho travo. Ta kokoš lahko ponovno gnezdi do štirikrat, dokler nima uspešnega gnezda. Vendar pa je izredno redko, da dejansko vzredijo več kot dve uspešni gnezdi v eni gnezditveni sezoni.

Njihova prehrana je sestavljena iz rastlinja (semena, gozdne jagode, jerebikov grah in gojena žita) in majhnih nevretenčarjev, kot so klopi, polži, kobilice, hrošči, pajki, črički.

Predvsem v ZDA lahko kolina skozi vse leto opazijo na kmetijskih poljih, travnikih, odprtih gozdnih območjih, ob cestah in ob gozdovih. Najpogostejši so na jugovzhodnem delu Združenih držav Amerike, od Velikih jezer in južne Minnesote na vzhodu do zvezne države New York in južnega Massachusettsa, pa vse do južne Nebraske, Kansasa, Oklahome, prednjega vznožja Kolorada in celo najzahodnejše do Teksasa. Pojavlja pa se tudi v vzhodni Mehiki in na Kubi ter v nekaterih drugih država Srednje in Južne Amerike. V številnih ameriških državah je ptica izumrla in v svetu spada med delno ogrožene ptice. K izginjanju te ptice najbolj pripomore izguba in uničevanje njenega habitata, zaradi sprememb pri gospodarjenju z zemljišči.