Rezultati iskanja

Domov / Novice

Vse poti mladih štorkelj z Jezera

Naši kolegi z Društva za opazovanje in proučevanje ptic so obročkali vse štiri mladičke štorkelj, ki že več let zapored gnezdijo na drevesnem štrclju pri gasilskem domu v vasi Dolenje Jezero. Gre za enega od treh parov belih štorkelj, ki redno gnezdijo na območju Notranjskega parka (drugi dve gnezdi sta v Martinjaku in Gorenjem Jezeru).

Mladiči, ki so se izlegli maja, so danes že krepki - njihova teža je med 3,2 in 3,8 kg - in tudi peruti so že razvite za polet. Okoliški prebivalci so že opazili, da so nekajkrat že poskusili poleteti in za kratek čas celo odleteli. Ko mladiči tako zrastejo, so podnevi v gnezdu sami, starša pa se zadržujete nekje v bližini in z enim očesom še vedno bdita nad njihovo varnostjo. Ponoči se vsi stisnejo v gnezdo in skupaj prenočijo.

Ko mladički postanejo vešči letalci, gnezdo zapustijo in nekaj časa ostanejo v bližnji okolici ter se podnevi hranijo na travnikih skupaj s starši. Vse okoliške štorklje se zberejo pred selitvijo v večje ali manjše jate. Ko se začne selitev, se skupaj s starši, ali pa vsak posebej, opravijo na dolgo pot do Afrike. 

Z obročki so mladiči dobili svojo številko, ki bo vnešena v register ptic pri Prirodoslovnem muzeju Slovenije. Prihodnje leto, ko se bodo štorklje spomladi vrnile v svoje gnezdo, bomo preverili, ali se bo vrnil odrasli par, ali pa se bo morda s partnerjem vrnil kateri od letošnjih mladičev. Tudi sicer se bo po obročku vedelo, da gre za jezersko štorkljo, če jo bo kdo opazil kje drugje. 

Da so ornitologi lahko dosegli visoko nahajajoče se gnezdo štorkelj, je zaslužen Tomaž Cvetko iz Elektro Cvetko, ki jim je z veseljem posodil svojo dvigalko s kabino. Gospodu Cvetku smo za prijazno pomoč izjemno hvaležni tudi v parku, saj bomo obročkane ptice lažje spremljali kot bi neobročkane.

 

Fotografije: Timotej Hodnik in Tjaša Zagoršek