Rezultati iskanja

Domov / Dogodki

Žaganje babe

četrtek 24. 02. 2022

Slavnostna otvoritev pustnih prireditev in uradni butalski prevzem oblasti.

Deli

Žaganje babe, kot v Butalah imenujejo otvoritev pustnih prireditev, bo tokrat potekalo pod streho Kulturnega doma. 24. 2., na debeli četrtek, bo župan Cerknice za en teden predal (oziroma bolje rečeno posodil) oblast Županu Butalskemu in pustovanje se bo začelo. Z žaganjem in glasbo. Pa z maskami, nagovori in zvrhano mero neumnosti!

Butalci vam izrekajo doborodošlico v OBLJUBLJENO DEŽELO!

In zakaj se otvoritvi pustnega tedna v Cerknici sploh reče žaganje babe?

Včasih so mame otroke poslale v mesto, naj gredo gledat, kje žagajo babo. One so imele čas, da so napekle dobrote, otroci pa so se zamotili v iskanju kraja tega grozodejstva. Babe seveda nikjer niso žagali, to je bila le potegavščina, ki je otročad odtegnila od doma, dišečega po ocvirkovki, krofih in pohanju.

Dandanes otrokom ne moreš več prodajati megle. Peciva in ostale hrane imajo dovolj že čez leto, prežaganih bab pa so po televiziji videli že toliko, da jih to zanima ne več pretirano. Zato Butalci ob začetku pustovanja v Cerknici zdaj raje kot »farbamo« mulce prevzamemo oblast, coprnice iz Slivnice prižgejo pustni ogenj, babo prav zares prežagamo (res da leseno, pa kaj – Butalci pravimo: »Bolje lesena kot nobena«), izstrelimo nekaj salv in veselo rajamo! Butalci, coprnice, žabe, polhi in ostale maske veselo vzklikajo novemu Županu in dejstvu, da se je Cerknica spet za en teden spremenila v Butale.

Osnovne informacije dogodka

Datum: 24. 2. 2022 - 2022-02-24 16:00:00 2022-02-24 17:00:00 Europe/Ljubljana Žaganje babe Kulturni dom Cerknica Notranjski regijski park info@notranjski-park.si

Ura dogodka: 16:00 - 17:00

Lokacija : Kulturni dom Cerknica

Ostali dogodki