Rezultati iskanja

Domov / Novice

Zaradi nizkega vodostaja brez supanja v ribniku Rešeto

Zaradi specifike presihanja Cerkniškega jezera je plovba za namene rekreacije in turizma pri vodostaju, nižjem od 150 centimetrov, prepovedana. Trenutni vodostaj je 42 cm. Zelo priljubljena na jezeru sta supanje in surfanje, pa tudi veslanje s čolni, a ker je voda trenutno le v ribniku, nekateri obiskovalci te aktivnosti počnejo v ribniku. Ob tako nizkem vodostaju pa takšne plovbe v vodi povzročajo kaljenje, s tem se zmanjšuje količina kisika v vodi in v zadnjih dneh so ribiči kot posledico že opazili nekaj manjših poginov rib.Vse surferje, suparje in veslače zato prosimo, naj po zadnjem koščku vode v jezeru, ribniku Rešeto, NE VESLAJO! Priložnosti za to bo še veliko in to že v kratkem. Poletje gre h koncu, kmalu bodo tudi jesenske padavine, ki bodo v nekaj dneh jezero napolnile do tolikšne mere, da bo možno veslati po večji površini. V primeru nadaljevanja suše bo RD Cerknica začasno prepovedala tudi ribolov.

Po veljavnem Odloku o plovbi na Cerkniškem jezeru je plovba ob takšnem vodostaju prekršek. Prijava zanj se lahko poda Medobčinskemu redarstvu ali upravljavcu parka (Notranjski regijski park).

Cerkniško jezero je zaradi svojega presihanja posebnost. Vsako stanje na njem zahteva točno določena ravnanja. Trenutno je jezero popolnoma prazno, voda je le v ribniku Rešeto, pred leti z nasipom umetno ustvarjenem stalnem viru vode, kamor cerkniški ribiči rešijo ribe in rake iz usahlih delov jezera. Tudi ta vir vode bi bil pred nekaj dnevi skorajda izgubljen zaradi nepredvidljive in nenehno spreminjajoče se kraške narave Cerkniškega jezera. V ribniku se je namreč odprl se je namreč nov požiralnik in če ribiči, skupaj s civilno zaščito Cerknica, ne bi nemudoma ukrepali in požiralnika zasuli, bi v podzemlje odšla tudi ta voda.