Rezultati iskanja

Domov / Novice

Žerjavi, jesen 21

V teh dneh smo v našem parku opazili prve jate v obliki klina in slišali oglašanje, značilno za žerjave, ki se selijo v toplejše kraje.

Žerjavi so izjemni jadralci in vešče izkoriščajo zračne tokove na svojih maratonskih selitvah. Letijo z iztegnjenim vratom, tako kot štorklje. Žerjavi se selijo v jatah klinaste oblike (>). Na ta način zmanjšajo zračni upor pticam na repu jate, ki zato za letenje porabijo manj energije. Čez čas, ko se ptice na čelu jate utrudijo, jih zamenjajo ptice iz zadnjega dela jate. Vse skupaj deluje in spominja na ekipo s cestne kolesarske dirke. Zelo radi potujejo čez Cerkniško jezero, saj je to zanje idealno počivališče - mirno je, možno je najti skriti kotiček in tudi hrane je na pretek. Zanimivost: za žerjave ribe niso glavna hrana, zato jih ne potrebujejo in jih ne moti, da v jezeru trenutno ni vode. Žerjav je vsejed, hrani se s korenikami, gomolji, mladimi poganjki, listi in plodovi rastlin, od živalske hrane pa se na njegovem jedilniku znajdejo žuželke, deževniki, pajki, stonoge, dvoživke, plazilci, celo manjši sesalci.

Kot poročajo iz DOPPS - BirdLife Slovenia, je letos rekordno leto, kar se tiče žerjavov. Sezona preletov žerjavov se še ni prav dobro začela, pa so že padli rekordi. Zabeležili so največ žerjavov kadarkoli za avgust, september in oktober. Predvsem za slednjega je zanimivo, saj je še nekaj dni do konca meseca, pa smo že gladko presegli prejšnjo največjo množico žerjavov nad Slovenijo (5174 žerjavov). Ker glavnina preleta (november) še pride, nas čaka pestra jesen, bogata z žerjavi. Tako kaže, da bomo lahko vsi imeli možnost za svoje opazovanje. Le oči na peclje in našpičite ušesa za tipično kričavo oglašanje teh pernatih lepotcev.

Posebna je bila tudi spomladanska sezona njihove selitve: "Če bi rekli, da je bila letošnja spomladanska sezona rekordna, bi bilo to grobo podcenjevanje. Skupaj smo opazovali ocenjeno več kot 93.000 žerjavov, ki so se selili ali ustavili v 650 jatah. To je več, kot smo opazovali v katerem koli letu doslej (2. najštevilčnejše leto je 2019 z 80.669 žerjavi v celem letu)," je povedal ornitolog Dejan Bordjan.

Spodnje fotografije žerjavov, ki so včeraj leteli nad Cerkniški jezerom, je posnel Peter Janjič.