Rezultati iskanja

Domov / Novice

Zgodovinski podpis pogodbe

Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak, župan Občine Cerknica Marko Rupar in direktor Notranjskega regijskega parka Matevž Podjed so včeraj, 7. oktobra 2021, podpisali tripartitno pogodbo o državnem sofinanciranju Notranjskega parka z namenskimi sredstvi v višini 60.000 evrov za leto 2022. Gre za prvi korak, s katerim minister za okolje napoveduje dolgoročno sistemsko financiranje parka.

Notranjski park je eno najpomembnejših območij ohranjene narave v državi, pomen presihajočega Cerkniškega jezera z Rakovim Škocjanom in Križno jamo presega meje Slovenije. A zadnjih 20 let je bila skrb za te izjemne naravne vrednote prepuščena lokalni skupnosti. Včeraj je bil za Notranjski park zgodovinski dan – svojo obveznost do ohranjanja tega bisera je prepoznala tudi država in to potrdila s podpisom pogodbe o državnem sofinanciranju Notranjskega parka.

Pogodbo so podpisali z jezerskim trsjem kot simbolom Cerkniškega jezera.

Minister je bil na obisku avgusta 2020 in ravno takrat je med ogledom parka in pogovorom s cerkniškim županom in direktorjem parka zaživela ideja o nujnem državnem sofinanciranju.

Mag. Andrej Vizjak je poudaril, da ga veseli, da je lahko stopil nasproti ambicijam k še dodatnim aktivnostim parka, državna sredstva bodo park finančno razbremenila. Vizjak je dodal: "Slovenija ima srečo, da je glede raznovrstnosti narave tako bogata. Slovenija nima problema s tem, da bi imela premalo naravnih območij, temveč s tem, kako učinkovito upravljati z obstoječimi naravnimi vrednotami. Notranjski park s Cerkniškim jezerom je nacioanlno pomembno območje, tu so neverjetne specifike narave, zato se zavedamo, kako pomembna je skrb  zanjo in smo jo pripravljeni podpreti še mi."  

Župan Občine Cerknica Marko Rupar je poudaril, da je minister Vizjak v zadnjih 20 letih, odkar je bil Notranjski park s svojimi naravnimi čudesi prepuščen občini, prvi, ki je prepoznal izjemen pomen tega območja. "To sofinanciranje nam še toliko več pomeni, ker kaže na to, da gremo z našim Notranjskim parkom v pravo smer," je še dejal Rupar.

Matevž Podjed, direktor Notranjskega parka, je po podpisu pogodbe povedal: "Od našega prvega pogovora na to temo do danes je preteklo izjemno malo časa in za to sem ministru izjemno hvaležen. Moram pa poudariti, da brez razumevanja in izjemnega posluha župana Marka Ruparja za delovanje in potrebe našega parka, ta ne bi mogel preživeti in udejanjiti tajo veliko projektov, kot smo jih v zadnjem času, ko je ob Cerkniškem jezeru zaživela nova infrastruktura, učne in kolesarske poti, pet opazovalnic narave. Varovanje naše narave je do zdaj financirala občina Cerknica z 92.000 evri letno. Notranjski park je v preteklih petih letih na vsak vloženi evro iz proračuna Občine Cerknica pridobil 10 evrov evropskega denarja. Za nas je torej vsak sistemski vir izjemno dragocen, saj nam omogoča večjo stabilnost pri ohranjanju tukajšnje izjemne narave.". 

Namen pogodbe je pridobiti analizo stanja v obstoječem zavarovanem območju in izhodišča za načrt upravljanja, opredeliti ključne dejavnike in deležnike za prenovo akta o zavarovanju NRP in sprejem na ravni države (Vlada RS in sočasno na lokalni ravni) ter pridobiti pomoč in podporo pri vodenju postopkov.

Notranjski park je eno najpomembnejših območij ohranjene narave v državi, pomen njegovih naravnih vrednot pa je globalen in presega meje Slovenije. Cerkniško jezero je bilo skupaj z Rakovim Škocjanom in Križno jamo razglašeno za mednarodno pomembno mokrišče – Ramsarsko območje – kakršnih je na svetu le pol odstotka vse zemeljske površine. Zaradi svoje izjemne hidrologije in množice kraških pojavov je Cerkniško jezero najbolj znano presihajoče jezero na svetu in eno največjih v Evropi. Tu so opazili kar 280 vrst ptic, mnoge gnezdijo samo v našem parku (npr. bobnarica, rjavovrati ponirek, škrlatec). Prav zaradi izjemnega pomena za življenje ogroženih ptic je to tudi del območja Natura 2000. Trstišča, ki so dom številnih živalskih vrst, so po svetu v izginjanju, na Cerkniškem jezeru pa je »tršce«, kot ji rečejo domačini, več kot kjerkoli v državi. Tu se začnejo Dinarski gozdovi, ki se od Javornikov vlečejo vse do Balkana in so jedro svetovne biodiverzitete. Križna jama je ena najpomembnejših jam na svetu, v njej imajo namreč dom številne živalice, ki živijo le tu. Kulturna dediščina, ki je sled stoletnega prilagajanja domačinov na življenje z večno spreminjajočim se jezerom, je izjemna. 

Fotogalerija: