Rezultati iskanja

Domov / Novice

ZIMA JE, PTIC NA JEZERU PA NA TISOČE!

Perje je minuli vikend na Cerkniškem jezeru očitno kar frfotalo. Notranjski ljubitelji ptic so v okviru tradicionalne akcije Društva za opazovanje in proučevanje ptic našteli več kot 4000 vodnih ptic. Šlo je za zimsko štetje ptic, ki žive v vodi ali ob njej, ki ga prostovoljci izvajajo vsak drugi vikend v januarju. Prvi popis na območju Slovenije je bil že leta 1988, do leta 1997 pa se je akciji pridružilo toliko prostovoljcev, da od takrat ptice štejemo sistematično po vsej državi na okoli 1400 kilometrih rek, na več kot 150 jezerih, ribnikih in mokriščih ter ob celotni morski obali.

Štetje vodnih ptic na Cerkniškem jezeru neprekinjeno poteka že 24 let

Pri štetju so sodelovali tudi predstavniki Notranjskega parka. Našteli smo večje število posameznih vrst, saj jezero ni popolnoma zaledenelo in je voda je precej visoka. Zato imajo ptice prostor za počitek in hranjenje. Opazili smo več kot 4000 rac mlakaric in po nekaj deset drugih vrst rac (kreheljc, čopasta črnica, dolgorepa raca, žvižgavka, konopnica). Našteli smo še okrog 30 zvoncev in en parček malega žagarja. Poleg vseh teh ptic še lisko, malega ponirka, kormorane, velike bele čaplje, sivo čapljo, pepelastega lunja, laboda grbca, kozice in veličastnega orla belorepca. Popoldne je za piko na i čez jezero letelo še okrog 100 žerjavov.

Sinonim za belorepca, postojna, je stara slovenska beseda za orla, po kateri je dobilo ime mesto Postojna in se kot motiv pojavi v mestnem grbu.

Čudovito, veliko ptico, ki zraste tudi do 90 centimetrov, orla belorepca lahko pozimi nad jezerom večkrat vidimo, saj tja prihaja po hrano - po race. Včeraj se je belorepec zadrževal prav blizu velike jate rac pri Leviščih in jo večkrat preletel. Verjetno se bo tam zadrževal še nekaj časa.

Pikasti martinec

Pod pokroviteljstvom mednarodne nevladne organizacije za varstvo in ohranjanje mokrišč Wetland International prostovoljci že od leta 1967 na vseh celinah sveta, razen na Antarktiki, organizirano štejejo vodne ptice. Vsako leto akcija poteka na določen dan oziroma vikend v mesecu  januarju.

Sivi galeb

Namen štetja ptic  je ugotoviti, kako se spreminja število prosto živečih ptic po vsem svetu. V Sloveniji projekt imenujemo Zimsko štetje vodnih ptic. Koordinira ga Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS). Kot že omenjeno, tak popis neprekinjeno poteka že 24 let. Pri tem ne gre za izlet in druženje ljubiteljev ptičev ob sendvičih in čaju, temveč za resno in težavno terensko delo, ki traja od jutra do poznih popoldanskih ur in se včasih konča šele ob sončnem zahodu.

Cerkniško jezero

 Cerkniško jezero v času lanskega popisa je bilo zaledenelo, zato so našteli le nekaj sto vodnih ptic

Fotografije: Tine Schein