Rezultati iskanja

Domov / Novice

Zima na Cerkniškem jezeru ni več taka kot nekoč

Foto: Jošt Stergaršek

Ko se Cerkniško jezero zbudi v dan iz zimske pravljice, je vsakič nepozabno doživetje! Z vedno bolj opaznimi in občutnimi posledicami globalnih podnebnih sprememb pa objem zime zadnja leta ni več tako leden kot nekoč ...

Tako smo ljudje večkrat prikrajšani za zimske radosti, kot so drsanje po robu našega največjega jezera, ustvarjanje snežakov in kepanje, še večjo in bolj perečo težavo pa pomanjkanje snega predstavlja za presihajoče jezero, ki na ta način spomladi ni tako polno, kot bi moralo biti. Odjuge že pozimi stalijo sneg, ki se je nabral po okoliških dolinah in pobočjih in ta voda sproti odteče skozi spremenjene vhode v ponorne jame v Jamskem zalivu. Tako v času, ko se drstita ščuka in nekoliko kasneje še linj, voda ni razlita po travnikih na dnu presihajočega Cerkniškega jezera in se iz iker izvali manj ribic, kot bi se jih moralo.

Ker toplih zim ne bomo mogli zlahka ohladiti, je čas, da začnemo razmišljati o možnosti zadržati vodo v času drsti najbolj priljubljenih cerkniških rib na drug način … ne čakajmo pomladi in pogleda ne obračajmo stran od težav, ampak ga usmerimo v Jamski zaliv že danes.

Jamski zaliv. Foto: Matej Zalokar

Besedilo: Jošt Stergaršek