Rezultati iskanja

Domov / Novice

Zimski sončev obrat

Zimski solsticij, imenovan tudi zimski sončev obrat nastopi danes ob 16.58. Zgodi se, ko kateri koli od zemeljskih polov doseže svoj največji naklon stran od Sonca. To se zgodi dvakrat letno, enkrat na vsaki polobli (severni in južni). Za to poloblo je zimski solsticij dan z najkrajšim obdobjem dnevne svetlobe in najdaljšo nočjo v letu, ko je Sonce najnižje na nebu.  Najdaljša noč v letu nas čaka prav danes. A pri nas, v primerjavi z bolj severnimi državami niti ne bo tako zelo dolga. V ruskem Murmanskem bo trajala 24ur (sonce sploh ne bo vzšlo), v norveškem mestu Bodø je dan dolg le 49 minut, vse ostalo bo tema. V finskem Rovaniemiju pa bo današnja noč trajala 22 ur (Vir: Finnish Meteorological Institute ). V Sloveniji bo noč dolga približno 16 ur.

Noč ob Cerkniškem jezeru. Foto: Eva Kobe

Čeprav pojav solsticij, ko je sonce v zgoraj opisani legi, trajale trenutek, se poimenovanje nanaša kar ves dan. Tradicionalno so v večini delov sveta zimski solsticij obravnavali kot sredino zime, danes pa v nekaterih državah in koledarjih velja za začetek zime.

Narava Cerkniškega jezera počiva pod snežno odejo. Foto: Jošt Stergaršek

Na prvi pogled deluje, da je ta dan zmaga teme nad svetlobo, a je pravzaprav obratno. Od trenutka najdaljše noči dalje se dnevi pričnejo daljšati in svetlobe bo vse več. Že od prazgodovine je bil zimski solsticij v mnogih kulturah pomemben čas; zaznamovali so ga različna praznovanja in obredi. Pomenil je simbolično smrt in ponovno rojstvo Sonca. Narava si v tem času spočije. V astrologiji verjamejo, da je to tudi čas za mir in počitek ljudi, čas, da gremo vase in se prepustimo plodni temi in tišini. Ti nam, tako kot se rodi novo sonce, prinesejo novo energijo in navdihe.

Sončna svetloba se dviguje iznad Javornikov. Foto: Jošt Stergaršek

V astrologiji verjamejo, da je to tudi čas za mir in počitek ljudi, čas, da gremo vase in se prepustimo plodni temi in tišini. Ti nam, tako kot se rodi novo sonce, prinesejo novo energijo in navdihe. Foto: Jošt Stergaršek

Na zimski solsticij in najkrajši dan v letu se s KD Cerknica pridružujemo tradicionalnemu mednarodnemu dogodku Noč kratkih filmov. Dogodek se je udomačil v že več kot 50 državah po celem svetu. Letošnji osrednji dogodek pa se bo pri nas odvil v dvoranah Art kino mreže po vsej Sloveniji. Program je na voljo tu: https://www.notranjski-park.si/obiskovanje/dogodki/noc-kratkih-filmov.