Rezultati iskanja

Domov / Novice

Zimsko štetje vodnih ptic

Datum in ura dogodka: 12. 1. 2020 od 10:00 do 12:00

Zbirno mesto : Most med Gorenjim Jezerom in Lazami pri Gorenjem Jezeru

Prijavi se na dogodek 2020-01-12 10:00:00 2020-01-12 12:00:00 Europe/Ljubljana Zimsko štetje vodnih ptic Most med Gorenjim Jezerom in Lazami pri Gorenjem Jezeru Notranjski regijski park info@notranjski-park.si

Pod pokroviteljstvom mednarodne nevladne organizacije za varstvo in ohranjanje  mokrišč Wetland International prostovoljci že od leta 1967 na vseh celinah sveta, razen na Antarktiki, organizirano štejejo vodne ptice. Vsako leto akcija poteka na določen dan oziroma vikend v mesecu  januarja.

Namen štetja ptic  je ugotoviti, kako se spreminja število prosto živečih ptic po vsem svetu. V Sloveniji projekt imenujemo Zimsko štetje vodnih ptic. Koordinira ga Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS). Prvi tak popis ptic na območju Slovenije je bil leta 1988. Takratna udeležba je bila skromna, a do leta 1997 se je akciji pridružilo toliko sodelavcev, da od takrat ptice štejemo sistematično po vsej državi na okoli 1400 kilometrih rek, na več kakor 150 jezerih, ribnikih in mokriščih ter ob celotni morski obali. Zimski popis ptic ni samo terenski izlet ampak resno terensko delo, ki traja od jutra do poznih popoldanskih ur, ter se včasih konča ob sončnem zahodu.

Zaposleni v Notranjskem regijskem parku bomo tisti najzahtevnejši del popisa ptic opravili že v petek, popisali bomo celotno območje Cerkniškega jezera, v soboto pa gremo opazovat vodomca v Rakov Škocjan.

Zaradi zaledenelosti jezerske površine v spodnjem delu jezera ne pričakujemo večjega števila ptic,  pa tudi jutranji drsalci ptice preženejo v bolj oddaljene dele jezera na območje Ključev in sotočja Lipsenjščice in Stržena, kjer jih vidimo le kot drobne temne nerazpoznavne pikice.

V preteklih letih so bile na jezeru opazovane naslednje vrste ptic: orel belorepec, mali žagar, zvonci, dolgorepe race, žvižgavke, sivke in seveda večje število velikih belih in sivih čapelj, ki so v tem času najbolj pogosto videne na njivah pod Cerknico in Grahovim.

Za vse tiste ki bi se nam hoteli pri zimskem štetju vodnih ptic pridružiti, pa vas vabimo k mostu pod Gorenjim Jezerom, kjer se dobimo v nedeljo, 12 januarja, ob 10 uri zjutraj.  Pa nikar ne pozabite na topla oblačila in toplo obutev.