Rezultati iskanja

Domov / Obiskovanje / Aktivnosti / Kolesarski izleti

Jezerko

Kolesarska pot Jezerko

Kolesarjenje po poteh jezerskega moža Jezerka, ki naj bi po legendi živel v luknjah ob Cerkniškem jezeru. Kolesarska pot ob jezeru in Rakovem Škocjanu ponuja obilo priložnosti za ogled takšnih in drugačnih kraških pojavov.

Izhodišče

Dolenje Jezero

Dolžina

29 km

Vzponi

320 m

Spusti

320 m

Trajanje

3 h

Podlaga

320 m

Težavnost

Srednja

Zemljevid poti

Višinski profil poti

S parkirišča ob Dolenjem Jezeru krenete proti Otoku. Na poti sprva kolesarite ob učni poti Drvošec, tako da se lahko ustavite na kateri od opazovalnic ali na razglednem stolpu Otočec. Kolesarite skozi vas Otok, nato pa zavijete desno in se po južnem robu Cerkniškega jezera peljete ob vznožju Javornikov. Po kakih 10 km od vasi Otok pridemo do razgledne točke na Cerkniško jezero (Cvinger). Tu zavijemo levo proti Rakovem Škocjanu, mimo Malega naravnega mostu, čez Velikega, nato pa desno in po krožni poti nazaj. Pot iz Rakovega Škocjana nadaljujemo proti Zelšam, pred vasjo pa zavijemo desno in se mimo cerkve sv. Volbenka peljemo do Dolenje vasi. V Dolenji vasi pri gasilnem domu zavijemo desno čez mostiček in nazaj do Dolenjega Jezera. Pot je dolga 29 kilometrov, skozi Rakov Škocjan razgibana, sicer pa položna.

Na poti se peljete mimo bruhalnika Suhadolice, Velike in Male Karlovice, Velikega in Malega naravnega mosta, Zelške cerkve in številnih razglednih točk.

Pot je označena s piktogrami povodnega moža Jezerka, ki jim lahko sledite na oznakah na stebričkih tekom celotne poti.

Prenesi aplikacijo

Za pomoč pri navigaciji na terenu si lahko prenesete brezplačno mobilno aplikacijo Turizem notranjska.

  • App store
  • Google play